fbpx

Oikea melontatekniikka kannattaa opetella heti melontaharrastuksen alussa. Haluatko välttää aloittelijan yleisimmät tekniikkavirheet? Saat kajakin kulkemaan suoraan ja voit ennaltaehkäistä monet lihas- ja nivelvaivat sekä jalkojen puutumisen. Kun heti harrastuksen alkutaipaleella opit välttämään aloittelijan yleisimmät virheet, sinun ei tarvitse oppia pois jo omaksumistasi vääristä tekniikoista. Lue 7 vinkkiä melontaharrastusta aloittelevalle.

Oikea melontatekniikka kannattaa opetella heti melontaharrastuksen alussa

Tärkeintä on muistaa, että meloessa voima tulee keskivartalosta ja jaloista. Pelkästään käsillä ei melota. Melonta on hyötyliikuntaa, jossa yhdistyvät kokonaisvaltainen liikunta ja saat kaupan päälle hyvän mielen. Tekniikkaa ei kuitenkaan kannata keskittyä liikaa. Melomaan oppii melomalla!

Lue 7 vinkkiä melontaharrastusta aloittelevalle

Oikea melontatekniikka kannattaa opetella heti melontaharrastuksen alussa. Näin vältyt monelta lihas- ja nivelvaivalta ja nautit melonnasta.

1. Säädä jalkatuet oikealle etäisyydelle siten, että jalat ovat hieman koukussa ”salmiakkiasennossa”

Melontakokeiluissa ja retkille lähdettäessä aloitamme sopivan kajakin valinnan jälkeen jalkatukien säätämisellä. Jokaisessa kajakissa säätömekanismi on hieman erilainen. Tärkeintä on oppia säätämään jalkatuet sopivalle etäisyydelle.

Jalkatuet tulee säätää siten, että kun päkiät asetetaan jalkatukia vasten, polvet ovat hieman koukussa ja reidet tai polvet koskettavat kajakin reunoja/reisitukia. Kajakissa istutaan ikään kuin ”salmiakkiasennossa”. Salmiakkiasento kipeyttää kuitenkin lonkat pidemmän päälle, mutta monissa, erityisesti leveissä aloittelijan kajakeissa se on ainut mahdollinen asento. Kapeammissa kajakeissa jalat eivät ole niin leveällä.

Jalkatukien väliin voi asettaa myös laudan, jolloin saa jalat tuettua myös kajakin keskeltä. Mitä leveämpi kajakki, sitä sivummalla jalkatuet ovat, joten sitä enemmän asento muistuttaa salmiakkia. Jos jalat puutuvat, hyvä keino on asettaa vaikkapa pyyherulla polvitaipeiden alle. Joskus istuin voi olla liian kuppimainen, joten lisäpehmuste voi auttaa.

Jos jalat ovat liian suorana, jalkatuista ei saa voimaa melanvetoihin. Jos taas jalat ovat liian koukussa, jalat puutuvat.  Aloittelijan tyypillisin virhe on säätää jalkatuet liian kauas. Muutaman sadan metrin melonnan jälkeen niitä jo vedetäänkin lähemmäs, jotta saadaan melonnassa myös jalat käyttöön.

2. Oikea melaote on hieman hartioita leveämpi eikä melaa saa puristaa

Toinen perusasia on oikea melaote. Melaote on noin hartioiden levyinen tai hieman leveämpi, melan tulee olla kädessä oikeinpäin, melaotteen symmetrinen ja otteen rento. Melanvarren ja käsivarsien tulee muodostaa noin 90 asteen kulma, kun mela nostetaan ylös.

Mela oikein päin kädessä

Nämä ohjeet on laadittu oikeakätisille melojille. Mela on oikeinpäin kädessä, kun oikean käden melan lusikkapuoli on itseen päin ja lavan ylempi reuna on hieman pidempi kuin alareuna. Usein melassa on tekstiä, jonka tulee olla oikeinpäin. Joissakin meloissa on lisäksi varressa oikean käden kohdalla paksumpi kohta. Useimmissa meloissa lavat eivät ole samassa kulmassa. Tämä helpottaa melomista tuulisella säällä, jotta ilmanvastus on pienempi. Tarkista aina, että mela on kädessäsi oikein päin.

Oikea melaote on hartioiden levyinen tai hieman leveämpi

Kevyt ja rento melaote

Melaa ei tarvitse puristaa. Ote on kevyt. Hartiat kannattaa pitää rentoina ja alhaalla, jotta niska ei jännity. Oikeakätisellä oikea käsi on ns. ohjaava käsi, joka pysyy paikallaan ja vasemman käden peukalohangassa mela pyörähtää, kun vasen lapa pistetään veteen.

Symmetrinen melaote

Jos melaote ei ole symmetrinen (toinen käsi on kauempana melan lavasta kuin toinen), kajakki ei kulje suoraan. Tällöin melanveto on voimakkaampi toiselta puolelta. Aallokkomelonnassa epäsymmetristä melaotetta tosin voi jopa tarvita, mutta se on sitten myöhemmin opittava taito.

Jos melaote on liian kapea tai liian leveä, melominen ei suju. Erityisesti melaotteen ollessa liian kapea melonta tapahtuu vain käsillä eikä koko vartalolla kuten pitäisi. Rystyset osuvat kajakin reunoihin ja mela kolahtaa joka vedolla. Kädet ja hartiat kipeytyvät eikä kajakki tunnu kulkevan eteenpäin.

3. Kajakissa istutaan ryhdikkäästi ja selkä suorana

Kajakissa tulee istua ryhdikkäästi, selkä suorana. Ristiselän tuki ei siis ole selkänoja. Jos meloja istuu takakenossa, selkä väsyy, jaloilla ei saa tukea jalkatuista, melanvetoihin ei saa voimaa ja tasapaino järkkyy.

Pahimmillaan takakenoinen melonta-asento voi kaataa kajakin. Oman kokemukseni perusteella takakenoinen asento johtuu usein kireistä takareisien ja lonkankoukistajien lihaksista. Venyttely auttaa tähänkin vaivaan.

Hyvä melonta-asento: Istu meloessasi selkä suorana, ei takakenossa.

Jos kajakissa istuu vähänkin vinossa tai paino toisella kankulla, kajakki ei enää ole suuntavakaa. ”Kajakki vikuroi”, totesi eräs melonta-asiakkaani! Koska kajakkia ohjataan myös painonsiirrolla, istuma-asentoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Vino istuma-asento aiheuttaa pidemmän päälle myös lonkkakipuja ja jalkojen puutumista. Jos istuu vinossa, vastaavasti toisella kädellä joutuu melomaan enemmän ja voimakkaammin.

4. Melonnassa koko vartalo joutuu töihin: voima lähtee keskivartalosta ja jaloista

Voima lähtee jaloista ja keskivartalosta, ei vain käsistä. Melonnassa ylävartalo kiertyy, joten vatsa- ja selkälihakset saavat hyvää treeniä. Moni hämmästyykin ensimmäisten melontakertojen jälkeen, miten kokonaisvaltaista treeniä melonta on.

Jos meloo vain käsillä ja kädet koukussa sen sijaan, että voima lähtisi jaloista asti vartalon kiertyessä mukana, käsivarret ja hartiat väsyvät. Lisäksi melasta roiskuva vesi muodostaa lätäkön aukkopeitteen päälle.

Seurauksena voi lisäksi olla tenniskyynärpää, joka on melkoisen harmittava ja pitkäkestoinen vaiva. Kokemusta on, vaikkei vaiva minulle melonnasta alun perin tullutkaan. Tosin huomaan tenniskyynärpään heti muistuttelevan olemassaolostaan, jos unohdan vartalonkierron meloessani.

5. Eteenpäin melonta: melanveto lähtee mahdollisimman edestä ja suuntautuu sivulle

Melanvedon tulee lähteä mahdollisimman edestä ja suuntautua hieman sivulle siten, että melan lapa on kokonaan vedessä mutta ei kovin syvällä. Mela nostetaan lantion kohdalta ylös. Käsivarsien tulee olla mahdollisimman suorina ja ylävartalo kiertyy.

Mela kuuluu työntää veteen lavan kärki edellä; mela tavallaan pistetään veteen. Monella melanveto ei lähde tarpeeksi edestä, toisin sanoen käsi ei suoristu. Jos kyynärpäät ovat koukussa, melanvedosta tulee todella lyhyt eikä kajakki kulje eteenpäin. Kun mela pistetään veteen, myös sormet suoristuvat. Melaa ei puristeta, vaan ote on rento.

Oikea melontatekniikka: melan lavan kärki "pistetään" veteen.

Meloessa yläkäsi on suunnilleen otsan korkeudella ja alakäsi hieman kajakin kannen yläpuolella. Joskus näkee melottavan kädet aivan liian ylhäällä. Tällöin melanveto ei suuntaudu sivulle vaan alemman käden melan lapa hipoo pystyasennossa kajakin reunoja aivan kajakin vieressä. Mela menee liian syvälle veteen. Tällä tekniikalla ei pääse eteenpäin.

Oikea melontatekniikka kannattaa opetella heti melontaharrastuksen alussa.

Melanvedossa ranteiden tulee pysyä suorina. Olen nähnyt monien koukistavan rannettaan meloessaan. Jännetuppitulehdus on melko varma seuraus, joten ranteen asentoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Oikea melontatekniikka: meloessa rannelinja pidetään suorana.

6. Katso meloessasi eteenpäin

Meloessa kannattaa suunnata katse edessä olevaan kiintopisteeseen. Monilla aloittelijoilla katse seuraa melaa joka kerta, kun se osuu veteen. Aivan alussa voi toki tarkkailla, meneekö mela veteen kärki edellä. Kun kokemusta karttuu, ei melaa tarvitse katsoa, kyllä se sinne veteen päätyy, vaikkei sitä katsoisikaan. Niskahan siinä kipeytyy, kun koko ajan pää pyörii puolelta toiselle!

7. Pidä painopiste keskellä

Kajakissa tulee istua aukon keskellä selkä suorana. Pää pidetään kajakin keskellä, jotta painopiste pysyy keskellä. Lantiolla joustetaan ja kajakkia ohjataan painonsiirrolla. Älä siis kurkottele sivulle tai taakse, jotta et kaadu.

Melomaan oppii vain melomalla, mutta paras tapa on aloittaa kurssilla

Kuulostiko tämä kaikki liian vaikealta tai tekniseltä? Älä huoli, opit kyllä. Melontaa ei opi kuin harjoittelemalla. Hyvä tapa aloittaa melontaharrastus on osallistua kurssille tai melontakokeiluun. Niitä on tarjolla melontaseuroissa ja melonta-alan yrityksissä.

Olen järjestänyt ohjattuja melontaretkiä, kajakkimelonnan ABC-tapahtumia sekä melonnan peruskursseja monen vuoden ajan. Tekniikkavinkkini perustuvat siis omaan kokemukseeni siitä, mitä havaintoja olen tehnyt opettaessani aloittelijoita, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin istuneet kajakissa.

En kuvittelekaan, että oma melontatekniikkani olisi täydellistä tai sitä lähelläkään, mutta haluan kuitenkin neuvoa muutamia perusniksejä harrastuksen alkutaipaleelle. Osa virheistä on ollut myös omassa melontatekniikassani ja joistakin on ollut todella vaikeaa päästä eroon.

Melonta on jatkuvaa opettelua. Vain melomalla oppii, mutta kannattaa pitää tekniikkaniksit mielessä. Opin itsekin koko ajan lisää, kun opetan muita.

Kiitos malleille, Pialle ja Makelle sekä Marialle 🙂

Kiitos kuvissa malleina olleille Pialle ja Make-melontakoiralle!
Kuvat otettu Nakkilassa Kokemäenjoella. Ja kuten huomaatte, koira kulkee näppärästi kajakissa kaverina vaikka kajakin kannella leivonnaislaatikossa.

Kiitos myös Marialle, joka näyttää artikkelikuvassa mallia hyvästä melontatekniikasta. Olemme Rukalla tutustumassa uusiin melontareitteihin. Tässä olemme menossa Vittukoskelle 🙂

Ja vielä lopuksi pari tärkeää turvallisuussasiaa, jotka tuppaavat unohtumaan

Alla vielä muutama perusjuttu, joista jokaisella retkellä joutuu muistuttamaan ainakin kerran:

Kun korjaat asentoasi, pidä kiinni kajakin molemmista reunoista tai takareunasta keskeltä. Sama juttu kajakkiin mennessä ja siitä poistuttaessa. Lue tästä, miten pääset kajakkiin kaatumatta.

Turvallisuus ennen kaikkea: puhelin vesitiiviiseen pussiin, silmä-/aurinkolaseihin nauha niskan takaa, vedenkestävät kengät jalkaan, aukkopeitteen ”kauhukahva näkyviin”, kajakin luukut kiinni.

Suosittelen: Hyvä tekniikkaopas, joka sisältää hyvin tehtyjä videoanimaatioita löytyy osoitteesta melontaopas.fi

Parhaiten opit melomaan kurssilla ja siellä opit myös pelastautuminen, siis miten pääset takaisin kajakkiin sen kaatuessa. Järjestän Satakunnassa melontakokeiluja ja Meloja 1 -peruskursseja. Melontakokeiluja on tarjolla tilauksesta vähintään 4 henkilön ryhmille ja yksityinen melontakurssi järjestyy vähintään 6 henkilön ryhmälle.

Lue tästä 10 syytä osallistua Meloja 1 -peruskurssille ja ilmoittaudu mukaan ensi kesän kursseille.

Vielä on kesää jäljellä, ja kun varusteet ovat kunnossa, meloa voi pitkälle syksyyn!

Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Tutustu blogin artikkeleihin

Hetkiä ja retkiä luonnossa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: