Melontareitti Kokemäenjoella Nakkilassa – lähde Kirkkosaaren kierrokselle. Saatat nähdä harmaahaikaroiden liitelevän lähellä veden pintaa ja johdattelevan melojia majavien polskahdellessa jokiuomassa. Jos olet onnekas, saatat nähdä jopa harvinaisen kuningaskalastajan korkealla hiekkatörmällä. Koe Nakkila Kokemäenjoelta. Luonto tulee liki kajakin lipuessa äänettömästi pitkin veden pintaa.
Lähtöpaikka: Arantilankosken Kajakkiranta, Siltatie 190, Nakkilan kosket. Veneenlaskupaikka Arantilankosken alapuolella. Paikan päältä voit vuokrata kajakin (ennakkovaraus) tai meloa omalla kajakillasi.
Varaa kajakki tästä.
Matkan pituus: 6,5 km (jos haluat jatkaa Ruskilankoskelle asti, matkaa tulee 9,5 km meno-paluu)
Kesto: 2-2,5 tuntia (Ruskilankosken retkeen aikaa varattava 4 tuntia)
Vaativuus: helppo, mutta vaatii jonkin verran fyysistä kuntoa, koska paluumatkalla hieman vastavirtaa
Erityistä: vedenkorkeuden vaihtelu. Erityisesti viikonloppuisin vesi on alhaalla ja arkisin taas vettä voi olla paljonkin Harjavallan voimalaitoksen säännöstelyn vuoksi.
Kohokohdat: harmaahaikarat, majavat, kuningaskalastajat, Kirkkosaari, Palojokisuun ”vesiputous”, kulttuurihistoria
Reittikuvaus: Lähde melomaan alavirtaan/myötävirtaan hiekkarannan editse. Melo hiekkarannan niemen kärjen vierestä ja kierrä edessäsi näkyvä pieni luoto oikealta puolelta. Jatka runsas kilometri, kunnes Kirkkosaari tulee vastaan. Kierrä se oikealta puolelta. Saari on noin 1,5 km pitkä. Palaa takaisin joen pääuomaa pitkin. Huomaa, että paluumatka on menomatkaa hitaampi, koska on vastavirta.
Melontareitti Kokemäenjoella Nakkilassa – lähde Kirkkosaaren kierrokselle
Kokemäenjoen jokiluonto on vailla vertaa erityisesti Nakkilassa. Kirkkosaaren kierros on helppo ja turvallinen reitti, joka sopii myös aloitteleville melojille. Vaikka lähtöpaikalla moni pelästyy ylhäältä laskevan Arantilankosken kuohuja, reitti ei suuntaudu sinne, vaan alavirtaan. Arantilankosken yläpuolelta kokeneempi meloja voi meloa ylävirtaan Harjavallan voimalaitokselle ja lasketella sieltä alas pitkin pienempiä nivoja ja koskia.
Veneenlaskupaikalta Arantilankosken Kajakkirannasta on helppo lähteä melomaan. Jos olet aloitteleva meloja, voit ottaa tuntumaa kajakkiin ja harjoitella melontatekniikkaa hiekkarannan läheisyydessä ennen kuin lähdet pidemmälle. Paikan päällä on tarjolla myös opastettuja melontakokeiluja ja retkiä.
Harmaahaikarat ilahduttavat melojia Kokemäenjoella
Harmaahaikarat ilahduttavat melontaretkeilijöitä kerta toisensa jälkeen. Usein ne lähtevät lentoon kuuluvasti rääkäisten miltei heti retken alussa joen vastarannalta. Ne saattavat johdattaa melojia muutamien kymmenien metrien etumatkan pitäen aina Ruskilankoskelle saakka. Tuntuu kuin ne pitäisivät melojille seuraa. Toisinaan ne johdattelevat melojat myös takaisin lähtöpaikkaan.
Harmaahaikara on suuri ja voimakasrakenteinen, harmaa lintu. Harmaahaikaran pituus on 84–102 cm, siipien kärkiväli 155–175 cm, paino 930–1.150 g. Harmaahaikaran pesä on huolimattomasti rakennettu suuri risupesä, joka sijaitsee useimmiten korkealla puun latvassa. Pesäpuuna on tavallisimmin kuusi tai mänty.
Harmaahaikarat ovat viihtyneet Nakkilan koskilla useiden vuosien ajan, ja ne tuottavat melojille elämyksiä pitkälle syksyyn.
Vedenkorkeuden vaihtelu tuo toisinaan seikkailun makua melontaretkeen
Kokemäenjoki on voimakkaasti säännelty joki. Vedenkorkeus vaihtelee runsaasti Harjavallan voimalaitoksen säännöstelyn vuoksi. Kuivana heinäkuun päivänä vettä saattaa olla niin vähän, että Kirkkosaaren jokiuoman alkupäässä on noustava kajakeista ja kahlattava muutama kymmenen metriä.
Vastaavasi korkean veden aikaan kajakki kulkee vauhdikkaasti alavirtaan. Se saattaa vikuroida mukavasti Kirkkosaaren sillan alla veden pyörteissä. Paluumatkalla saattaa joutua vähän rehkimäänkin, kun vastavirta tuo lisähaastetta.
Virtaus on kuitenkin melko harvoin voimakas eikä reitille osu yhtäkään koskea, ellei sitten halua jatkaa matkaansa Poriin asti.
Kirkkosaarella on mielenkiintoinen historia
Kirkkosaari on Frenckellin suvun omistamaan Anolan kartanoon kuuluva yksityinen saari. Kirkkosaaren kapean jokiuoman yli johtaa Anolan kartanon pihapiiristä vuonna 1958 rakennettu silta, joka on ainoa reitti saarelle. Sillan alla on korkean veden aikaan jonkin verran pyörteitä ja kajakki solahtaa vauhdikkaasti sillan alta.
Kirkkosaarella kerrotaan olleen keskiajalla toinen Ulvilan kirkoista aikaan, jona Ulvila ja Nakkila vielä olivat samaa seurakuntaa. Nykyisin saarella ei ole mitään rakennuksia, vaan se on keskeltä kokonaan viljelyksessä ja ranta on luonnontilainen. Saaren luoteisosassa on Frenckellin suvun yksityinen hauta, jonne on haudattu Anolan kartanon 1800-1900-lukujen vaihteessa omistaneen Waldemar von Frenckellin perheenjäseniä.
Voit lukea lisää Kirkkosaaren historiasta tästä.
Palojokisuulla, Kukkaiskoskella, kannattaa pitää valokuvaustauko
Paluumatkalla joen pääuomaa pitkin kannattaa pysähtyä Palojokisuulla Kirkkosaarta vastapäätä. Paikalliset tuntevat paikan Kukkaiskoskena. Korkean veden aikaan tällä paikalla on pieni, kohiseva ”vesiputous” kohdassa, jossa Tattaranjokena alkava Palojoki laskee Kokemäenjokeen. Matalan veden aikaankin paikka on pysähtymisen arvoinen. Pidä valokuvaustauko tällä upealla, myös kukkaiskoskeksi kutsutulla maisemapaikalla!
Paikalla on joskus sijainnut mylly ja paikka on aikoinaan ollut nuorison kokoontumispaikka. Hyvin ovat paikalliset nuoret kokoontumispaikkansa valinneet kauniista ja rehevästä lehtoympäristöstä. Melontaretkellä kannattaa ehdottomasti pitää valokuvaustauko ja kokeilla, pääseekö kajakilla sujahtamaan joen yli kaatuneen puun alta lähelle vesiputousta.
Euroopanmajava pesii Kirkkosaaren rantamilla
Jos haluat nähdä majavia, melontaretkelle kannattaa suunnata iltahämärissä ja ottaa otsalamppu mukaan. Majava on erittäin arka eläin, jota pääsee harvoin näkemään. Kirkkosaaren kierroksella majavan voi kuitenkin nähdä. Kun iltamyöhällä meloo ääntä pitämättä, saattaa nähdä majavan uiskentelevan jokiuomassa.
Majava on Suomen suurin jyrsijä. Sen ruumiin pituus on 65–105 cm, häntä 22–38 cm ja se painaa 12–33 kg. Kun majava havaitsee melojan, vesi roiskahtaa ympäriinsä, kun se heilauttaa häntäänsä ja katoaa näkymättömiin. Mikäli majava ei näyttäydy, pääset kuitenkin näkemään majavan pesiä Kirkkosaaren rantamilla. Kokemäenjoella pesivät majavat ovat euroopanmajavia, joka on alkuperäislaji.
Kuningaskalastaja pesii Kirkkosaaren hiekkatörmässä
Kuningaskalastaja on yksi Suomen harvinaisimmista pesimälajeista, mutta Kokemäenjoella kuningaskalastajia toisinaan tapaa. Säihkylintujen lahkoon kuuluva kuningaskalastaja on upea, värikäs lintu. Sen selän pitkittäisjuova loistaa valaistusoloista riippuen neonvalon sinisenä tai vihreänä. Kokemäenjoella Kirkkosaaren hiekkatörmällä saattaa onnekas nähdä sinisen vilahduksen ja saman tien lintu on poissa.
Kirkkosaaren kierros on hieno melontareitti alkukevään vehreydestä myöhäiseen syksyn ruskaan
Melontareitti Kokemäenjoella Nakkilassa – Kirkkosaaren kierros – kannattaa kokea. Jäät lähtevät aikaisin, jos niitä on edes ollut. Vesi on keväällä korkealla aiheuttaen välillä jopa tulvia. Muutamana keväänä on kajakkivuokraamokin ollut veden vallassa!
Kokenut meloja voi meloa täällä heti jäiden lähdettyä, mutta aloittelijalle reitti on yleensä turvallinen toukokuun puolivälistä alkaen. toki vedenkorkeudesta riippuen. Melontakausi jatkuu kuitenkin lokakuun loppuun asti, joten ei kannata pitää kiirettä heti keväällä tulvan aikaan. Syksyn ruska on Kokemäenjoella upea.
Retki Ruskilankoskelle pidentää melontaretkeä muutamalla kilometrillä
Ruskilankoski on noin kahden kilometrin päässä Kirkkosaaresta. Ruskilankoskelle on mukava suunnata evästauolle. Joen molemmilla rannoilla niin Nakkilan kuin Ulvilan puolellakin on laavut ja nuotiopaikat.
Ulvilan puoleisella rannalla mutkittelee tutustumisen arvoinen luontopolku osin aivan joen rannalla korkealla joentöyräällä ja osin syvemmällä metsässä Ruskilankosken luonnonsuojelualueella. Joen töyräällä näkee usein majavien kaatamia puita.
Retkipaikassa on kirjoittamani artikkeli Ruskilankosken luontopolusta. https://retkipaikka.fi/ruskilankosken-luontopolku-satakunnassa-vie-majavien-maille/
Alkukeväästä molemmat laavut saattavat sijaita saaressa veden ollessa korkealla, mutta tämähän ei melojille ole ongelma! Matalalla vedellä molemmille laavuille pääsee rannastakin kuivin jaloin.
Huom. Omat polttopuut mukaan tai sitten retkikeitin! Ja muistetaanhan, ettei metsäpalovaroituksen aikaan sytytetä nuotiota tulipaikallakaan.
Opastettuja kajakkiretkiä Marjan matkassa
Melontareitti Kokemäenjoella Nakkilassa – Kirkkosaaren kierros kannattaa kokea. Voit vuokrata kajakin Arantilankosken Kajakkirannasta ja lähteä matkaan omatoimisesti (vuokraa kajakki tästä), mutta saat enemmän sisältöä retkeesi lähtemällä opastetulle retkelle. Opastetulla kajakkiretkellä pääset retkelle turvallisesti kokeneen melontaohjaajan opastuksella. Tarjolla on myös muita melontaretkiä Satakunnan järville, joille ja merelle.
Opastettuihin retkiin sisältyy aina kajakin vuokra varusteineen ja opastus sekä vastuuvakuutus. Asiakkaalle suositellaan omaa tapaturmavakuutusta
Arantilankosken Kajakkirannasta voit tilata myös opastetun melontakokeilun, jos et heti uskaltaudu retkelle.
Tutustu melontakokeilun sisältöön tästä.
Järjestämme myös Meloja 1 -peruskursseja.
Lue lisää melontakursseista tästä.
Haluatko oppia melomaan ja saada vinkkejä harrastuksen alkutaipaleelle?
Lähde Kajakilla Kirkkosaaren kierrokselle. Aina on hyvä sää meloa!