fbpx

Kakkoskoti Rukalla on mitä parhain tapa yhdistää työ ja vapaa-aika. Kakkoskoti Rukalla on antanut minulle mahdollisuuden tutustua alueen parhaisiin retkikohteisiin työn lomassa. Olen retkeillyt alueella paljon varsinkin kolmen viime vuoden aikana, kun ostimme Rukalta mökin. En kuitenkaan ole vielä saanut aikaiseksi kirjoittaa alueen luontokohteista, mutta tästä se lähtee. Artikkelin lopussa on luettelo lempikohteistani Rukalla. Tervetuloa viettämään hetkiä ja retkiä luonnossa Ruka-Kuusamossa.

Elämä kuljetti Satakunnasta Kuusamoon

Kakkoskoti Rukalla ei ollut meillä, siis puolisollani Jarmolla ja minulla, edes haaveissa. Elämä kuitenkin kuljetti meidät uudelle polulle, jota pitkin olemme nyt kulkeneet useamman vuoden. Kun työkuviomme Satakunnassa vuonna 2018 muuttuivat yllättäen, elämämme sai uuden suunnan ja kuljetti meidät Kuusamoon. Ykköskotimme on edelleen Satakunnassa ja kakkoskotimme Rukalla. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, vaikka järjestys joskus vaihtuisi.

Kakkoskoti Rukalla antaa mahdollisuuden lähteä retkelle silloin kun siltä tuntuu. Reppu selkään, eväät matkaan ja menoksi.

Meistä ei yleensä yhteiskuvia somessa eikä muuallakaan näe, mutta sallittakoon tämä poikkeus.

Jäin vuonna 2017 opintovapaalle ja aloin opiskella erä- ja luonto-oppaaksi. Jäin sille tielle, ja luovuin palkkatyöstäni kesällä 2018. En yhtään tiennyt mihin se johtaisi, mutta otin riskin. Se kannatti! Voit lukea päätökseni taustoista ja matkastani yrittäjäksi tästä: Eräopasopinnot Eräkarkussa.

Samoihin aikoihin puolisoni Jarmon työkuviot muuttuivat, kun hän sai työtarjouksen Kuusamosta. Yhteistuumin päätimme, että hän ottaisi haasteen vastaan. Minullahan olisi matkailu- ja viestintäalan yrittäjänä mahdollisuus tehdä töitä myös Kuusamossa. Vaikka koronasta ei tuolloin ollut vielä tietoakaan, etätyö oli jo yleistynyt.  

Kakkoskoti löytyi Rukalta

Jo puolen vuoden työrupeaman jälkeen Kuusamo tuntui omalta. Tämä olisi meidän paikkamme. Päätimme hankkia loma-asunnon Rukalta. Siinä olisi sitten eläkepäiviksikin paikka pohjoisessa. Sopiva mökki löytyikin pian. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Saukkorannaksi nimetyn kakkoskotimme ovelta pääsee suoraan luontoon, haluaapa sitten hiihtämään, lumikenkäilemään, patikoimaan tai moottorikelkkailemaan.

Kakkoskoti Rukalla

Unelmani omakotitalosta järven rannalla on toteutunut. Meillä on mökki lammen rannalla ja oma kota, jossa kokkailla ja viettää aikaa. Jo kotoa pois muuttaneet aikuiset poikamme ottivat uutisen kakkoskodista ilolla vastaan: hekin lomailevat mielellään Rukalla. Ystäviä ja sukulaisiakin luonamme vierailee usein.

Kakkoskoti Rukalla yhdistää työn ja vapaa-ajan

Parasta kakkoskodissa on ehkä se, että voin yhdistää työn ja vapaa-ajan. Voin retkeillä sekä kirjoittaa retkistäni ja luontokohteista. Viestintäalan töitä voin tehdä missä vain. Varastossamme toimii talviretkeilyvälineiden vuokraamo.

Kun ammattina on eräopas, en keksi kovinkaan paljon työtä, jota eräopas voisi Satakunnassa tehdä ja työllistyä täysipäiväisesti. Lunta kun on hyvin satunnaisesti. Onneksi on vapaus valita, ja voin viettää talvet pääosin Rukalla.

Satakunta on ainakin toistaiseksi ykköskotimme, jossa vietämme kesät ja tietenkin etätyömahdollisuuksien ansiosta myös osan talvista. Satakunnan kesä on upea! Kesäisin melon asiakkaiden kanssa Satakunnan monipuolisissa kohteissa joella, järvillä ja merellä.

Rukalla luonto on ikkunan takana ja kotiovella

Kakkoskodissamme Rukalla voin retkeillä ja keskeyttää työnteon, kun siltä tuntuu.  Kun nostan katseen läppärin näytöltä, voin katsella kuukkeleiden ruokailua ruokintapaikalla. Tiaiset ja monet muut pikkulinnut parveilevat lintulaudalla sankoin joukoin.

Iltaisin metsäjänikset tulevat ruokailemaan ikkunan taakse. Niiden leikkiä ja välillä pientä nahisteluakin on hauska seurata. Välillä työnteon keskeyttää naapurin kissa, joka hyppää kaiteelle ja kurkottelee tassuillaan kuukkelien ruokia. Orava on lähes päivittäinen vieras. Keväällä, kun porot päästetään vapaaksi, pitää vahtia, etteivät ne pääse kuistille. Luonto on kirjaimellisesti läsnä!

Koska tahansa voin lähteä ovesta ulos, lähteä tutustumaan uusiin retkikohteisiin ja voimaantumaan luonnosta. Kakkoskoti Rukalla yhdistää työn ja vapaa-ajan. Ruka ei turhaan markkinoi itseään luonnon ja lumen koordinaatteina.

Kakkoskotiasujan kymmenen vinkkiä: luettelo Rukan parhaista retkeilykohteista

Minulta kysytään usein, mitkä ovat Rukan parhaat retkeilykohteet, ja missä kannattaisi käydä. Tässä luettelo omista lempikohteistani ja lyhyt kuvaus jokaisesta. Nämä ovat ne kohteet, joissa käyn usein itse, tai jotka haluan näyttää vieraillemme. Kun saan aikaiseksi, kirjoitan jokaisesta pidemmän esittelyn retkitarinalla höystettynä. Mutta lähdetään näistä lyhyistä kuvauksista.1. Pikku-Pyhävaara (ja Iso-Pyhävaara)

Pyhävaara Rukan kupeessa on ehdottomasti yksi Rukan parhaista päiväretkikohteista ja meidän lähiretkikohteemme. Pyhän Jyssäyksen reitin (6,4 km) eri puolilta avautuvat jylhät vaaramaisemat kauas niin Rukan kuin Posionkin suuntaan. Kuljettavissa läpi vuoden.

2. Juhannuskallion reitti ja Rukan esteetön reitti

Tänne kokoontuvat niin keskiyön auringon kuin talvisen auringonlaskun sekä revontulien ihailijatkin. Juhannuskallion reitiltä näet Rukan puiden latvojen tasolta Rukalle ja Pohjois-Kuusamoon. Esteettömän reitin näköalapaikalta voit nähdä Rukan huipun ja Valtavaaran.
Reittien pituudet 300 metriä ja 400 metriä yhteen suuntaan.

3. Valtavaara

Maisemat ovat huikeat varsinkin kuuluisalta palovartijan majalta.  Tykkylumipuut ja puuterilumi houkuttelevat talvella lumikenkäilijöitä ja hiihtäjiä, ja sulan maan aikaan patikoijat nauttivat vastikään uudistetun reitin uusista pitkospuista, portaista ja taukopaikoista.
Reitit: Valtavaaran huiputus 5,7 km ja lisäksi lyhyempi talvireitti Saarua Winter Trail 1,7 km

4. Konttainen

Konttainen on lyhyt ja helppokulkuinen, mutta jyrkkä maisemareitti. Upeat näköalat, ja jo parkkipaikalla kesyt kuukkelit ja hömötiaiset tulevat syömään kädestä. Maisemakuvaajan ja näköalojen ystävän sekä lapsiperheen unelmakohde.
Reitti: Konttaisen kuhauksen 2 km:n pituinen rengasreitti. Reitti on kuljettavissa läpi vuoden, mutta kiipeämistä riittää!

Konttaisesta löydät lisätietoa Retkipaikkaan kirjoittamastani artikkelista:
https://retkipaikka.fi/konttaisen-talvimaisemat-kutsuvat-valokuvaajia-ja-lintujen-ystavia/

5. Käylän koskipuisto

Käylän kylän läpi virtaavan Kitkajoen rannalla sijaitsee Käylän koskipuisto. Valokuvaajat kuvaavat koskikaroja, ja Käylänkoskea lasketaan kumiveneillä. Leenan Koskituvalla nautit maittavat kahvit, ja saattaapa Käylän Jaskakin laskea tukilla Käylänkosken alas. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka upean kuohuvan kosken partaalla!

6. Kiveskoski

Kiveskoksi on monelle vähän tuntemattomampi kohde. Hienot maisemat ja paljon polkuja Kitkajärvestä laskevan Kitkajoen rannalla. Kiveskoski on muuten se paikka, jonne ne koskikellujat tuodaan talvella. Tänne on kesällä mukava tulla heittämään perhoa tai vain hiljentymään hiljaa virtaavan veden liplatusta kuunnellen. Retkieväät voi nauttia laavulla. Kiveskoski löytyy Rukalta Kemijärven suuntaan. Matkaa18 kilometriä, noin 15 minuuttia.

7. Kiutaköngäs ja muut Oulangan luontokeskuksen ympäristön reitit

Kiutaköngäs on yksi Kuusamon helpoimmin saavutettavista nähtävyyksistä. Ehdottomasti näkemisen arvoinen vesiputous kaikkina vuodenaikoina! Oulangan luontokeskuksesta on matkaa Kiutakönkäälle vain kilometri. Polku on osa Suomen suosituinta vaellusreittiä Karhunkierrosta (82 km).
Reitit: Kiutakönkään polku 2 km meno-paluu sekä polulta erkanevat rengasreitit Könkään keino (8 km) ja Hiiden hurmos (5 km).

8. Pieni Karhunkierros

Suomen tunnetuin ja ehkä myös suosituin vaellusreitti, monien mielestä myös maisemiltaan kaunein. Riippusiltoja, koskia, suvantoja, lampia, korpimetsää, kanjoneita, vesiputouksia. Kohokohdat Niskakoski, Myllykoski, Aallokkokoski ja Jyrävä sekä Kallioportin näköalapaikka.
Reitti: Pieni Karhunkierros 12 km. Paljon korkeuseroja, portaita ja juurakkoisia polkuja, vaikka osa poluista onkin sorastettu.

9. Porontimajoen maja ja näköalapaikka

Karhunkierroksen varrella on Porontimajoen autiotupa, jonka vierestä lähtee polku upealle näköalapaikalle. Näkymä Porontimajärvelle. Moni ei huomaa tuvalta lähtevää polkua, ja upea näköalapaikka jää huomiotta. Ruuhkaton paikka ainakin vielä.

Autolla pääsee Virkkulantieltä noin 600 metrin päähän Porontimajoen kämpästä, josta matkaa 600 metriä korkealle kalliolle hienojen maisemien äärelle.

10. Pähkänänkallio

Moni sanoo Suomen kauneimman maiseman avautuvan Pähkänänkallion laelta. En väitä vastaan! Alhaalla virtaa Oulankajoki, joen keskellä on kapea niittysaareke ja alempana kapeat kynttiläkuuset ja ylväät, harmaina hohtavat pystykelot kurottelevat yläilmoihin. Yksi Kuusamon kuvatuimmista kohteista.

Helpoimmin Pähkänänkalliolle pääsee kesäisin autolla ajamalla Pähkänänkalliontien päähän, ja patikoimalla lyhyen matkan polkua pitkin perille.

Huomaa liikkumiskileto lintujen pesintäaikana.

Tervetuloa Rukalle!

Jos haluat lisätietoja lempikohteistani, otapa rohkeasti yhteyttä, niin annan mielelläni lisävinkkejä. Ja lisää juttuja pukkaa!

Jos tulet Rukalle, minulta saat vuokralle välineet (lumikengät, OAC -liukulumikengät). Lähden mielelläni vaikka oppaaksi.

Lue palvelutarjonnastani tästä ja halutessasi kakkoskotimme on vuokrattavissa https://avecmarja.fi/ruka-kuusamo

Seuraavassa artikkelissa kerron lempikohteistani enemmän. Pääset lukemaan tarkemmat kuvaukset edellä listatuista kymmenestä lempikohteestani Rukalla. Ja tietenkin kuvien kera!

Tervetuloa Rukalle lumen ja luonnon koordinaateille.

Lisätietoa Rukan reiteistä ja Rukan luontokohteista löydät Rukan matkailun sivuilta:
https://www.ruka.fi/vaellusreitit

Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Tutustu blogin artikkeleihin

Hetkiä ja retkiä luonnossa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: