fbpx

Eräopasopinnot Eräkarkussa, opiskelu eräoppaaksi, oli kannattava sijoitus. Puolentoista vuoden opinnot Karkun evankelisessa opistossa muuttivat lähes koko elämäni. Uuvuttava työ jäi taakse ja opinnot toivat elämääni paljon erilaista sisältöä, uutta osaamista, ystäviä ja jopa toimeentuloa. Eräopasopinnot olivat yksi tähänastisen elämäni parhaita aikoja. Kannatti lähteä opiskelemaan! Suosittelen lämpimästi Eräkarkkua.

Aiheesta kertova blogi on julkaistu ensimmäisen kerran 11/2017. Aloitin opinnot 1/2017. Perustin yrityksen Avec Marja Marjan matkassa 6/2018 ja valmistuin erä- ja luonto-opaaksi 10/2019. Palataan alun perin julkaistuun tilanteeseen 11/2017.

Lähes vuosi opiskelua erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon on takana (11/2017). Jos olisin vuosi sitten käynyt selvänäkijällä ja minulle olisi ennustettu, mitä kaikkea teen seuraavana vuonna, en olis uskonut.

Hiihdin yli viikon eräsuksilla vetäen raskasta ahkiota, yövyin teltassa yli 25 asteen pakkasessa, nukuin laavulla makuupussissa opiskelukavereiden kanssa, vaelsin yli 20-kiloinen rinkka selässäni useita päiviä ja ylitin kahlaamalla vuolaasti virtaavia jokia Muotkatunturin erämaassa räntäsateessa. Ja nautin tästä kaikesta!

Talvivaellus UK-puistoon oli yksi elämäni parhaista retkistä.

Sitä en ainakaan olisi uskonut, että suoritan metsästäjätutkinnon ja menen mukaan hirvijahtiin. Se on tähän asti ollut vain perheemme miesten harrastus. (Päivitys 10/2018: olen liittynyt metsästysseuraan, hankkinut aseluvan ja ampunut hirvimerkin).

Työ oli kuin tervanjuontia – jotain pitäisi tehdä

Palataan ajassa taaksepäin. Syksyllä 2016 töissä alkoi tuntua siltä, että jos en pian tee elämässäni muutosta, sekoan pahemman kerran. Ennen kiinnostavalla työlläni ei ollut minulle enää mitään annettavaa, ja ennen kaikkea minulla ei ollut enää mitään annettavaa työlleni.  Tai niin minun ainakin annettiin ymmärtää.

Saatuani jälleen kerran töissä kylmää vettä niskaani oikein urakalla, istuskelin iltamyöhällä keittiön pöydän ääressä viinipänikän kanssa ja aloin surffata netissä. Mitäpä, jos lähtisin opiskelemaan?

Erakarkku_laavu
Tässä Eräkarkun laavussa vietin ensimmäisen yöni talvella ulkona testaten makuupussin lämpöominaisuuksia.

Minun ei tarvinnut kauan miettiä, kun löysin etsimäni otsikolla ”Lähde opiskelemaan eräoppaaksi työn ohessa”. Siltä istumalta täytin hakemuksen Karkun evankelisen opiston erälinjalle sen enempää miettimättä. Haku olisi auki enää seuraavaan päivään, joten  nyt tai ei koskaan. Parhaat päätökset eivät välttämättä synny parin viinilasillisen nauttimisen jälkeen, mutta tätä päätöstä en ole katunut.

Eräopasopinnot Eräkarkussa johtavat ammattitutkintoon: Eräkarkusta valmistuu luonto-ohjaajia sekä erä- ja luonto-oppaita

Eräkarkussa voi aloittaa opinnot kahdesti vuodessa, tammikuussa ja elokuussa. Eräkarkku järjestää ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta. Tutkinnon suorittaminen kestää 1 – 1,5 v. Kaikki opiskelemaan haluavat haastatellaan henkilökohtaisesti ja henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma laaditaan jokaiselle koulutukseen osallistuvalle.

Tammikuussa 2017 aloitin opiskelun eräoppaaksi työn ohessa. Opiskelukaverit, joita nykyään kutsun leikkimielisesti erätovereiksi retkillä käytettävän majoitteen nimen mukaisesti, tuntuivat heti olevan hengenheimolaisiani.

Nuorimmasta vanhimpaan iät taisivat osua 22-60 ikävuoden välille. Osa opiskelee työn ohessa, osa päätoimisesti. Luonto yhdistää meitä kaikkia kuitenkin vahvasti, ja meillä on todella hauskaa yhdessä.

Kannustan elämänmuutokseen, jos työ vie voimat: vaikkei elämänmuutos ole ollut kohdallani taloudellisesti kannattavaa, mielenterveys on rahaa tärkeämpää

Muotka_vaatenuotio
Eräperhe saa ilon irti vaikkapa kenkien kuivatuksesta nuotiolla.

Opiskelu eräoppaaksi työn ohessa toi haasteita

Omat opintoni kestivät hieman runsaat puolitoista vuotta. Vuodessa saa opinnot suoritettua, jos opiskelee päätoimisesti.

En heti tohtinut aloittaa päätoimisena opiskelijana. Kevään mittaan työni alkoi kuitenkin tuntua yhä enemmän tervanjuonnilta, eikä opiskelu eräoppaaksi tuntunut sujuvan. Säntillisenä työntekijänä vastailin aina opiskelupäivinäkin työpuheluihin ja sähköposteihin pystymättä keskittymään opintoihini.

Tunsin, että minua ei arvostettu, vaikka kuinka ahkeroin töissä, joten päätin anoa puoleksi vuodeksi opintovapaata. Heinäkuussa 2017 minusta tuli päätoiminen opiskelija.

Opiskeluja varten kannattaa hakea aikuiskoulutustukea, jos on tehnyt jo vähintään 8-vuotisen työuran. Lue lisää kirjoittamasta artikkelista Oodi aikuiskoulutustuelle.

Eriarvoinen kohtelu työpaikalla johti suureen elämänmuutokseen

Päivitys 10/2018:
Jatkoin opintovapaatani puolella vuodella enkä lopulta enää pystynyt palaamaan työhöni koettuani eriarvoista kohtelua. Kirjoitin elämänmuutoksestani Allergia- ja astmaliitolle kirjoittamassani artikkelissa: askeleesta luontoon tulikin loikka.  

Lintujen ja kasvien maailma avautuu

Olen nauttinut opiskeluistani täysin siemauksin, vaikka olen lähes koko ajan ollut niin sanotusti epämukavuusalueellani. En ole nopea oppimaan ja tuskastun välillä suunnattomasti omaan tyhmyyteeni ja hitauteeni uusien asioiden äärellä. Onneksi minulla on nuo kannustavat erätoverit! Olen opetellut tunnistamaan lintuja, niiden ääniä, kasveja, sieniä, nisäkkäitä ja niiden jälkiä hangella.

kuukkeli
Tällä viikolla (10/2018) olen retkeillyt Kuusamossa ja nauttinut kuukkelien seurasta.

Kun ottaa huomioon lähtötasoni esimerkiksi lintujen tunnistamisessa (juuri ja juuri taisin erottaa harakan variksesta), aivan uusi maailma on avautunut opintojeni myötä. Tunnistan jo monta lintua äänestä ja vähitellen alan tunnista yhä useampia kahlaajia ja vesilintuja. Lintukurssi Yyterissä oli niin mukava ja hyödyllinen, että menen sinne uudelleen ensi keväänä.  (Päivitys 10/2018, näin myös tein, oli taas ihana lintuviikko ja tentti meni kirkkaasti läpi..) Kertaus on opintojen äiti – myös erä- ja luonto-opasopiskelijalle.

Tienpiennarvaihe, uusi elämänvaihe

Kasvion tekeminen valokuvaamalla oli mukavaa ja opettavaista puuhaa. Agrologiksi valmistunut ja omaan kasvioonsa kasvit kuivannut kummityttöni Anita naureskeli minulle hyväntahtoisesti, kun kuljin kamera kourassa pitkin niittyjä ja tien reunoja: ”Ai sinulla on  nyt menossa tuo tienpiennarvaihe!”

kasvio
Kasvion laatiminen valokuvaamalla oli opettavaista.

Retkeilyn perustaidot haltuun

Eniten minulla taitaa olla töitä retkeilyn perustaitojen opettelussa, kuten kirveen ja puukon käytössä, tulenteossa ja suunnistustaitojen oppimisessa. Pimeäsuunnistus meni kahdesti aivan kirjaimellisesti metsään ja tulentekonäyttöä en ole tohtinut edes yrittää vielä. Opiskelukavereista löytyy kuitenkin aina joku, joka jaksaa kannustaa, kun itseltä alkaa usko loppua.

Päivitys 10/2018: Pimeäsuunnistus meni kolmannella kerralla läpi, kun ymmärsin varustautua kunnon lampulla ja luottaa orjallisesti kompassiin. Loppujen lopuksi päiväsuunnistus onnistui ensimmäisellä kerralla. Olin pakkotilanteessa, kun opinnoistani  ei puuttunut enää muuta. Tulenteosta sain näytön suoritettua perinteisellä tulentekotavalla käyttäen karkkua, piikiveä ja taulaa. Olisikohan tuo tulenteko edes onnistunut märistä puista…

tulenteko.jpg
Kyllä se tuli lopulta syttyi ja tulentekonäyttö tuli suoritettua.

Eräperhe matkalla Muotkalla

Ruskaretki 30 erätoverin kanssa keskelle erämaata Muotkatuntunturille syyskuussa 2017 antoi minulle lisää luottamusta siihen, että olen tehnyt oikean valinnan lähtiessäni opiskelemaan eräoppaaksi. Porukan yhteishenki olosuhteiltaan aivan kaamean ”Pitkän Perjantain” jälkeen tiivistyi koko vaelluksen ajan. Viimeisenä päivänä saimme kouluttajiltammekin kuulla olevamme ”aivan huikee porukka”. Tuosta selviytysmisretkestä taidankin kirjoittaa seuraavan jutun.
Päivitys 10/2018: viisiosainen blogi, Muotkatunturin Via Dolorosa,  julkaistiin lokakuussa 2018.

Muotka_paluu
Eräperhe palasi Muotkalta väsyneenä mutta onnellisena

Mitä tekee valmistunut erä- ja luonto-opas tänään?

Päivitys 10/2020

Olen perustanut yrityksen avecmarja.fi.  Teen mm. sisällöntuotantoa, tarjoan oikoluku- ja kielenhuoltopalveluita, kirjoitan blogia, teen käännöstöitä suomi-ranska-eglanti ja järjestän opastettuja retkiä sekä vuokraan kajakkeja Nakkilassa.

Puolisoni työpaikanvaihdoksen myötä minulla on tilaisuus viettää talvet pääosin Rukalla. Kirjoitan artikkeleja lehteen ja retkeilen. Ehkä tulevaisuudessa minut löytää myös oppaan roolista.

Ja lisäksi opetan Eräkarkussa. Aikaisemmassa työyhteisössäni kutsuimme itseämme perheeksi. Olen saanut sen tilalle uuden perheen, ja mikä parasta: Eräkarkku on edelleen osa elämääni.

Valmistumiseni jälkeen minulla on ollut ilo ja kunnia päästä Eräkarkkuun opettajan ja arvioijan rooliin. Olen pitänyt valmistuneen opiskelijan puheenvuoron opintonsa aloittaneille. Sain antaa vinkkejä opiskeluihin ja näyttötilaisuuksiin ja kannustaa jatkamaan opiskelua eräoppaaksi.

Olen päässyt opettamaan myös talviretkeilyä sekä arvioimaan opiskelijoiden näyttötilaisuuksia. Ehkä minua näkee jatkossa entisessaä opinahjossani useamminkin!

Myllykoski_kuusamo
Kuusamon maisemissa kelpaa retkeillä!

Jos asut Satakunnan alueella tai haluat tulla sinne vierailulle, ota yhteyttä. Vuokraan kajakkeja ja järjestän opastettuja retkiä. Tai ehkä tapaammekin Rukalla!

Lue lisää http://avecmarja.fi/aktiviteetit.

Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Tutustu blogin artikkeleihin

Hetkiä ja retkiä luonnossa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: