Näin pääset kajakkiin kaatumatta. Näitä ohjeita noudattamalla kajakki ei kaadu siihen noustessa eikä siitä poistuessa. Kun kajakkiin nousemisen opettelee heti harrastuksen alussa, sitä ei tarvitse joka kerta jännittää. Meloessa kajakki kaatuu harvoin.
Näin pääset kajakkiin kaatumatta
Kajakkiin voi nousta monella eri tavalla ja jokainen löytää kokeilemalla itselleen sopivimman tavan. Tässä artikkelissa neuvotaan erilaisia tapoja päästä kajakkiin rantaumispaikan mukaan.
Kajakkiin nouseminen laiturilta
Helpoimmin pääset kajakkiin matalalta laiturilta. Meloja päättää itse, nouseeko kajakkiin vasemmalta vai oikealta puolelta. Tässä ohjeessa kajakki on laiturin oikealla puolella.
Kajakkiin takakannen kautta:
- Aseta kajakki kyljittäin laiturin viereen oikealle puolelle. Paras on laituri, joka on samalla korkeudella kuin kajakin kansi.
- Mene kyykkyyn kajakin viereen tai istu laiturille.
- Aseta mela taaksesi ja istuma-aukon taakse siten, että se on puoliksi laiturilla lapa vaaka-asennossa.
- Ota vasemmalla kädelläsi kiinni laiturilla olevan melan varresta läheltä kajakkia. Huom. Älä paina melasta liikaa, jotta se ei katkea. Sen on tarkoitus toimia vain tasapainottajana.
- Ota oikealla kädelläsi kiinni kajakin aukon takareunan keskeltä ja melan varresta. Huom. Älä kierrä sormiasi melan varren ympärille. Peukalo saattaa jäädä oman painosi alle. Auts… Kokemusta on!
- Siirrä oikea jalka kajakin sisään ja siirrä painosi osin kajakkiin. Nojaa samalla melaan laiturin puolelle. Painopisteen on oltava laiturin puolella.
- Kun yksi jalka on saatu kajakkiin, voidaan toinenkin jalka siirtää kajakin sisään. Pidä edelleen kiinni melasta vasemmalla kädellä.
- Muista nostaa aukkopeitettä takaa, ettet istu sen päälle.
- Kajakin istuimelle voit istua heti ja oikaista jalat kajakin sisälle. Voit myös istahtaa ensin kajakin takakannelle melan päälle (huom! muista kohdan 5 ohje sormien paikasta!) ja oikaista polvet kannen alle. Pitkäjalkaiset suosivat jälkimmäistä vaihtoehtoa.
- Kiinnitä aukkopeite. Ensin takaa, sitten reunoilta ja viimeiseksi vedät sen aukon etureunan alle. Tarkista, että “kauhukahva” jää näkyviin!
Vaihtoehtoinen tapa nousta kajakkiin laiturilta, etureunasta kiinni pitäen
Tämä tapa sopii ehkä paremmin niille, joilla on heikommat käsivoimat tai jotka kokevat olevansa vähemmän notkeita.
- Aseta kajakki laiturin oikealle puolelle.
- Aseta mela laiturille kajakin viereen.
- Ota oikealla kädelläsi kiinni kajakin etureunasta.
- Pidä vasen kätesi laiturilla.
- Aseta oikea jalkasi kajakkiin keskiviivalle tai hieman keskiviivan ulkopuolelle ja siirrä painosi tälle jalalle.
- Säilytä molempien käsien ote.
- Siirrä toinenkin jalkasi kajakkiin, kyykisty ja istuudu kajakkiin.
- Kiinnitä aukkopeite kuten edellä.
Kajakkiin nouseminen luonnonrannassa
Edellä kuvattua ohjetta voit käyttää soveltuvin osin myös luonnonrannassa.
- Aseta kajakki rannan suuntaisesti sen verran ulos rannasta, että kajakin alla on viitisen senttiä vettä.
- Aseta melan lapa rannan puolelle samalla tavalla kuin laiturillekin. Voit myös etsiä kajakin kannen korkeudella olevan kiven ja asettaa melan lavan sen päälle.
- Tee kuten edellä kohdissa 3-10.
Jos kajakki ottaa pohjasta kiinni, sitä voi helposti siirtää sivullepäin. Aseta mela pystyyn veden puolelle ja nosta itseäsi painamalla melalla ja rannan puolella olevalla kädellä pohjasta.
Kajakkiin nouseminen matalassa rantavedessä
- Istu aukon takakannelle jalat kajakin molemmin puolin siten, että jalat yltävät tukevasti pohjaan. Näin kajakki pysyy tukevasti pystyssä. Jalat toki kastuvat, ellet käytä pitkävartisia melontatossuja.
- Pudottaudu istuimelle ja nosta jalat sisään.
- Kiinnitä aukkopeite huolellisesti.
Kajakkiin nouseminen aallokkoisella rannalla
- Aseta kajakki rannalle vedenrajaan keula kohti vettä.
- Pudottaudu istumaan kajakin istuimelle ja nosta jalat perässä.
- Sulje aukkopeite huolellisesti.
- Lyki melan avaulla tai nytkimällä kajakkia eteenpäin kohti vettä.
Nousitko kajakista väärälle puolelle? Siis kaaduit ja kastuit!
Rantautuessa tai laiturille noustessa moni aloittelija unohtaa saamansa ohjeet ja kaatuu.
Näin kaadut varmasti: vedenpuoleinen käsi on istuma-aukon reunalla ja toinen käsi laiturilla. Ponnistat molemmilla käsillä ylöspäin ja hupsista, vedessä ollaan. Tästä saa kuulla jälkeenpäin: “Nousi kajakista väärälle puolelle!” Siis päätyi veteen ja kastui!
Toisen käden pitää aina olla kajakin takareunassa keskellä, ei vain toisella reunalla. Tai sitten molemmat kädet laiturilla. Näin kajakki tosin saattaa helposti karata alta.
Meloessa asentoa korjattaessa pitää niin ikään aina muistaa nostaa itseään käsillä molemmista reunoista yhtaikaa eikä vain toisella kädellä.
Rantautuminen kajakilla laiturille tai luonnonrannassa
Kajakista poistuessa tehdään edellä mainitut toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä.
Nurmikkoisella rannalla tai pehmeällä hiekkarannalla voi rantautua melomalla vauhdilla kohti rantaa. Tämä tapa saattaa kuitenkin kuluttaa tai vaurioittaa kajakkia eikä sitä siksi suositella. Lisäksi kajakin peräsin tai evä saattaa tukkeutua hiekasta ja särkyä.
Muista aina nostaa evä ja peräsin ennen rantautumista!
Jos hyödyit näistä ohjeista, kerro kaverillekin
Kajakkiin nouseminen voi aluksi tuntua vaikealta. Harjoittelemalla sen kuitenkin oppii. Mitä useammin harjoittelee kajakkiin nousua ja rantautumista, sitä paremmin se alkaa sujua.
Toivottavasti koit, että näistä ohjeista oli hyötyä. Olisi mukava, jos jakaisit tätä julkaisua muillekin melontaharratusta aloitteleville. Tavoitteeni on saada yhä useampi tämän hienon harrastuksen pariin.
Lue aikaisemmasta blogistani, miten melonnan harrastamisen voi aloittaa turvallisesti.
Hyviä melontoja juuri sinulle. Kiitos, kun jaksoit lukea loppuun asti! Toivottavasti luet blogiani jatkossakin.
Jos haluat lukea lisää melonta-aiheisia artikkeleitani, rekisteröidy blogiini antamalla sähköpostiosoitteesi blogin rekiströitymislinkistä. Luvassa on pääasiassa matalan kynnyksen melontatekniikkaa ja vinkkejä aloittelijoille sekä retkeilykohteiden esittelyä.
Melonnan harrastusmahdollisuuksista ja melonnan tekniikasta löydät lisätietoa myös Melonta- ja Soutuliiton sivuilta sekä Suomen Melontakouluttajien sivuilta.
Hyviä animaatioita löydät osoitteesta http://melontaopas.fi/
Jos haluat tietää, miksi pidän melontablogia, lue tästä: http://avecmarja.fi/koronakevat-johti-melontablogin-perustamiseen-luvassa-vinkkeja-aloittelijoille