Lumikammin rakentaminen omalle pihalle on mukavaa puuhaa. Lumikammi, quinzee, on vanha suomalaisten eränkävijöiden yöpymismaja. Talvi on nyt parhaimmillaan, ja lunta löytyy kaikkialta Suomesta. Sosiaalinen media on täynnä erilaisia ulkona nukkumishaasteita, joilla pyritään madaltamaan kynnystä yöpyä ulkona. Miksipä et rakentaisi lumikammia omalle pihallesi? Lumikammin rakentaminen voi olla koko perheen yhteinen talvipuuha tai viikonlopun hauska ohjelmanumero ystävien kesken. Testaa lumikammia turvallisesti omassa pihassasi. Jos pelko kuitenkin valtaa tai vilu yllättää, voit pujahtaa sisälle oman peittosi alle turvaan ja lämpimään.

Lumikammin rakentamisohjeet

Lumikammin rakentamiseen tarvitaan 15-20 cm lunta, mutta jos lapion varressa on ahkeraa väkeä, vähempikin riittää. Tänä talvena lunta riittää kaikkialla! Lämpötilan tulee olla pakkasen puolella. (*Huom. Päivitys 9.2: kyseltiin, onko pakkanen välttämätön vai voiko suojakelillä rakentaa kammin. Lue blogin lopusta ohje lumikammin rakentamiseen suojakelilä). Työkaluiksi riittävät lumikola, pitkävartinen lapio ja lyhytvartinen lapio. Pulkka helpottaa lumen siirtämistä ulos kammin sisältä.

Tästä se lähtee. Lyhytvartinen lapio ja pulkka piti vielä hakea kaupasta.

Rakensin omaa lumikammiani Kuusamossa kotipihallamme parina päivänä, koska kiirettä ei ollut. Jos haluaa rakentaa kammin yhtäjaksoisesti, arvelisin aikaa kuluvan noin 4-5 tuntia plus lumikasan tiivistymisen odotteluun kaksi tuntia ennen kaivamisen aloittamista.

Alkuvalmistelut

Aloita rakentaminen tasaiselle, rakennettavaa kammia isommalle alueelle. Tallaa malliltaan soikea alue lumikengillä tai suksilla (kahden hengen kammille tarvittavan alueen pituus 3 metriä ja leveys 2,5 metriä). Tähän vaiheeseen aikaa kuluu noin varttitunti.

Lumikammin merkkaaja työssään. Lumikengistä oli iso apu.

Lumikeon kasaaminen

Lapioi tai kolaa lumet merkatun alueen keskelle. Kasaa kupolimainen keko ja tamppaa välillä kevyesti, jotta se tiivistyy. Korkeutta tulee olla vähintään metri, jotta kammissa mahtuu istumaan. Kasasin lumikeon yksin, ja aikaa meni kaksi tuntia. Kahdelta aikaa kuluisi luonnollisesti puolet vähemmän.

Anna lumikasan kovettua vähintään kahden tunnin ajan. Kerää tällä välin oksia tai keppejä ja aseta ne kasan kovetuttua pystyyn eri puolille kammin kattoa ja seiniä noin 30 cm syvyyteen. Keppien asetteluun kului noin varttitunti.

Lumikasa on tiivistynyt ja kepit valmiina. Nyt päästään kovertamaan.

Suuaukon kaivaminen

Kaiva matala, pieni suuaukko, josta mahtuu ryömimällä sisään. Kaiva yläviistoon, jotta makuutila saadaan suuaukkoa ylemmäksi.

Suuaukosta kannattaa tehdä matala, jotta kylmä ilmavirta ei pääse sisään.

Sisäpuolen holvaaminen

Sisäpuoli koverretaan holvaamalla pienellä, lyhytvartisella lapiolla.
Kaivajia on hyvä olla kaksi: toinen lapioi lunta kammista ulos ja toinen kasaa lunta kammin suuaukon ympärille suojamuuriksi. Pulkka toimii hyvänä apuna! Kepinpäiden tullessa näkyviin kovertaminen lopetetaan. Näin varmistetaan riittävän paksut ja kestävät seinät eikä koverreta liikaa. Pinnat viimeistellään sileiksi, jolloin nukkuessa kattoon mahdollisesti tiivistyvä kosteus valuu seiniä pitkin suoraan alas. Holvaamiseen kului noin kaksi tuntia, mutta tästä lumikammista tuli aika iso…

Sininen hetki lumikammissa. Vielä pitää kaivaa, jotta saadaan istumakorkeus.

Viimeistely ja sisustus

Puhkaise tuuletusreikä kammin seinään esim. suksisauvalla, jonka voi jättää tuuletusaukkoon, jottei lumi tuki aukkoa. Tee kynttilälle paikka kammin reunalle, tuuletusaukon alapuolelle. Jos kynttilä sammuu, happea on liian vähän ja tuuletusaukkoa on suurennettava. Aseta pohjalle routamattoa tai muuta eristettä ja hyvä makuualusta. Tähän työvaiheeseen kului noin varttitunti.

Lumikammin sisustukseen ja ympäristöön kannattaa panostaa. Erähenkinen ympäristö houkuttelee nuotiokkokkailuun kammin ulkopuolella, ja sisällä lämmmintunnelmaisessa kammissa voi nauttia vaikkapa lasilliset viiniä ennen makuupussin lämpöön kömpimistä.

Lumikammissa on tunnelmaa…

Viimeistelyyn ja sisustustöihin minulta kului aikaa yli puoli tuntia, koska halusin vähän hifistellä…
Omalla pihalla se oli mahdollista, kun aikaa oli, ja lumikammin halutaan tuovan iloa pitkälle kevääseen.

Turvallisuus ennen kaikkea

  • Hyvin holvattu kammi ei romahda, vaan katto alkaa ensin hitaasti painua notkolle. Tällöin sitä voi holvata lisää ja vastaavasti heittää lisää lunta kammin päälle.
  • Kun menet kammiin yöpymään, ota lapio sisäpuolelle; se helpottaa ulospääsyä, jos ulkona on satanut paljon lunta oviaukon päälle tai jos katto alkaa painua.
  • Aseta rinkka, ahkio tai pulkka kammin oviaukolle estämään kylmän sisäänpääsy
  • Lumikammi on merkattava selkeästi, koska se sulautuu melko täydellisesti lumiseen maisemaan. Jos kammi on muualla kuin omassa pihassa, se on tuhottava yöpymisen jälkeen. Näin se ei muodosta ansaa metsän eläimille eikä kukaan kävele, hiihdä tai aja esim. moottorikelkalla sen yli.

Yö lumikammissa kotipihalla – tammikuun ulkonanukkumishaasteeseen vastattu!

Olen aikaisemmin nukkunut yhden yön lumikammissa. Sen rakensimme yhdessä eräopasopiskelijoiden reissulla UK-puistossa talvella 2018. Pakkasta oli yli 30 astetta, mutta lumikammissa oli turvallinen ja mukavan lämmin nukkua. Kammikaverinani oli Hanna. Tuosta ensimmäisen kammin rakentamisesta ja yöstä jäi mukavat, yhteiset muistot. Jo tuolloin päätin, että lumikammiöille seuraa jatkoa.

Tässä vietin ensimmäisen lumikammiyöni UK-puistossa yhdessä Hannan kanssa.

Idea rakentaa lumikammi omaan pihaan lähti facebookin haastekampanjasta “Nuku vähintään yksi yö ulkona joka kuukausi vuonna 2019”. Paukkupakkaset olivat estää tammikuun yöpymisen, mutta sain haasteeseen vastattua tammikuun toiseksiviimeisenä yönä. Vaikka ulkona oli pakkasta yli kymmenen astetta, kammissa lämpötila oli nollan tienoilla.

Uni maittoi kohtalaisesti, mutta aamuyöstä piti kömpiä sisälle tuuletusaukon toimittua liiankin tehokkaasti. Unikaverini luovutti ja pari tuntia aikaisemmin, koska hänellä ei ollut kunnollista talvimakuupussia. Pieniä parannuksia lumikammiin on siis tehtävä helmikuun öitä silmällä pitäen. Aion huoltaa lumikammia säännöllisesti, jotta saan sen säilymään pitkälle kevääseen. Ystävät ovat jo kyselleet mahdollisuutta tulla nukkumaan pihallemme.

Jäälyhdyin koristeltu lumikammin ympäristö houkuttelee nuotiokokkailuun omalla pihalla.

Ohje lumikammin rakentamiseen suojakelillä

PÄIVITYS: Tämä ohje on lisätty blogin kirjoittamisen jälkeen, koska sain kyselyjä, onko pakkanen välttämätön. Tässä helppo ohje, jota en tosin ole itse kokeillut. Mutta kuulostaa kätevältä. Ohjeen antoi Juhani Tunnela Nuku vähintään yksi yö ulkona joka kuukausi vuonna 2019 -facebook-ryhmässä. Kiitos ohjeesta!

Suojalumesta lumikammi syntyy helposti:
Pyörittele n.30 cm ”lumiukko” -lumipalloja. 
Hilaa ne pulkalla tai ahkiolla lumikammin rakennuspaikalle ja tee vähän isompi lumilyhty.
Kun runko on kasassa, heitä lapiolla lunta koloihin.
Nopeammin valmista eikä tarvitse kaivaa!
Munan muoto on kestävä.

Miten selviän yön ulkona talvipakkasella palelematta

Talviretkeilyn varusteista voit lukea kirjoittamastani artikkelista https://avecmarja.fi/talviretkeily-vinkkeja-parempiin-youniin/