Lumikammin rakentaminen on mukavaa puuhaa. Lumikammi, quinzee, on vanha suomalaisten eränkävijöiden yöpymismaja. Talvi on nyt parhaimmillaan ja lunta löytyy kaikkialta Suomesta. Rakenna lumikammi vaikka omalle pihallesi!
Sosiaalinen media on täynnä erilaisia ulkona nukkumishaasteita, joilla pyritään madaltamaan kynnystä yöpyä ulkona. Miksipä et rakentaisi lumikammia omalle pihallesi? Lumikammin rakentaminen voi olla koko perheen yhteinen talvipuuha tai viikonlopun hauska ohjelmanumero ystävien kesken. Testaa lumikammia turvallisesti omassa pihassasi. Jos pelko kuitenkin valtaa tai vilu yllättää, voit pujahtaa sisälle oman peittosi alle turvaan ja lämpimään.
Näin rakennat lumikammin – lumikammin rakentamisohjeet
Lumikammin rakentamiseen tarvitaan 15-20 cm lunta, mutta jos lapion varressa on ahkeraa väkeä, vähempikin riittää. Tänä talvena lunta riittää kaikkialla! Lämpötilan tulee olla pakkasen puolella. Työkaluiksi riittävät lumikola, pitkävartinen lapio ja lyhytvartinen lapio. Pulkka helpottaa lumen siirtämistä ulos kammin sisältä.
EDIT. Minulta kysyttiin, onko pakkanen välttämätön vai voiko suojakelillä rakentaa kammin. Lue blogin lopusta ohje lumikammin rakentamiseen suojakelilä.
Tässä ohjeessa rakennettu kammi tehtiin Kuusamoon kotipihalle talvella 2019. Rakensin omaa lumikammiani parina päivänä, koska kiirettä ei ollut. Jos haluaa rakentaa kammin yhtäjaksoisesti, arvelisin aikaa kuluvan noin 4-5 tuntia. On maltettava odottaa myös lumikasan tiivistymistä kasaamisen jälkeen. Tähän kuluu pari tuntia, jonka jälkeen voi aloittaa kaivamisen.
Näin rakennat lumikammin – alkuvalmistelut
Aloita rakentaminen tasaiselle, rakennettavaa kammia isommalle alueelle. Tallaa malliltaan soikea alue lumikengillä tai suksilla (kahden hengen lumikammille tarvittavan alueen pituus 3 metriä ja leveys 2,5 metriä). Tähän vaiheeseen aikaa kuluu noin varttitunti.
Lumikeon kasaaminen lumikammiksi
Lapioi tai kolaa lumet merkatun alueen keskelle. Kasaa kupolimainen keko ja tamppaa välillä kevyesti, jotta kasa tiivistyy. Korkeutta tulee olla aivan vähintään metri, mieluummin enemmän (jopa kaksi metriä), jotta kammissa mahtuu istumaan. Kasasin lumikeon yksin, ja aikaa meni kaksi tuntia. Kahdelta aikaa kuluisi luonnollisesti puolet vähemmän.
Anna lumikasan kovettua vähintään kahden tunnin ajan. Kerää tällä välin oksia tai keppejä. Aseta ne kasan kovetuttua pystyyn eri puolille kammin kattoa ja seiniä noin 30 cm syvyyteen. Keppien asetteluun kului noin varttitunti.
Lumikammin suuaukon kaivaminen
Kaiva matala, pieni suuaukko, josta mahtuu ryömimällä sisään. Kaiva yläviistoon, jotta makuutila saadaan suuaukkoa ylemmäksi.
Lumikammin sisäpuolen holvaaminen
Sisäpuoli koverretaan holvaamalla pienellä, lyhytvartisella lapiolla.
Kaivajia on hyvä olla kaksi: toinen lapioi lunta kammista ulos ja toinen kasaa lunta kammin suuaukon ympärille suojamuuriksi. Pulkka toimii hyvänä apuna!
Kepinpäiden tullessa näkyviin kovertaminen lopetetaan. Näin varmistetaan riittävän paksut ja kestävät seinät eikä koverreta liikaa. Pinnat viimeistellään sileiksi, jolloin nukkuessa kattoon mahdollisesti tiivistyvä kosteus valuu seiniä pitkin suoraan alas. Holvaamiseen kului noin kaksi tuntia, mutta tästä lumikammista tuli aika iso…
Lumikammin rakentamisen viimeistely ja sisustus
Puhkaise tuuletusreikä kammin seinään esim. suksisauvalla, jonka voi jättää tuuletusaukkoon, jottei lumi tuki aukkoa. Tee kynttilälle paikka kammin reunalle, tuuletusaukon alapuolelle. Jos kynttilä sammuu, happea on liian vähän ja tuuletusaukkoa on suurennettava. Aseta pohjalle routamattoa tai muuta eristettä ja hyvä makuualusta. Tähän työvaiheeseen kului noin varttitunti.
Lumikammin sisustukseen ja ympäristöön kannattaa panostaa. Erähenkinen ympäristö houkuttelee nuotiokkokkailuun kammin ulkopuolella, ja sisällä lämmmintunnelmaisessa kammissa voi nauttia vaikkapa lasilliset viiniä ennen makuupussin lämpöön kömpimistä.
Viimeistelyyn ja sisustustöihin minulta kului aikaa yli puoli tuntia, koska halusin vähän hifistellä…
Omalla pihalla se oli mahdollista, kun aikaa oli, ja lumikammin halutaan tuovan iloa pitkälle kevääseen. Tämä toki riippuu siitä, säilyykö lumi ja kauanko pakkas- ja lumikelit jatkuvat.
Lumikammin rakentamisessa turvallisuus on ykkösasia
- Hyvin holvattu kammi ei romahda, vaan katto alkaa ensin hitaasti painua notkolle. Tällöin sitä voi holvata lisää ja vastaavasti heittää lisää lunta kammin päälle.
- Kun menet kammiin yöpymään, ota lapio sisäpuolelle; se helpottaa ulospääsyä, jos ulkona on satanut paljon lunta oviaukon päälle tai jos katto alkaa painua.
- Aseta rinkka, ahkio tai pulkka kammin oviaukolle estämään kylmän sisäänpääsy
- Lumikammi on merkattava selkeästi, koska se sulautuu melko täydellisesti lumiseen maisemaan. Jos kammi on muualla kuin omassa pihassa, se on tuhottava yöpymisen jälkeen. Näin se ei muodosta ansaa metsän eläimille eikä kukaan kävele, hiihdä tai aja esim. moottorikelkalla sen yli.
Yö lumikammissa kotipihalla – tammikuun ulkonanukkumishaasteeseen vastattu!
Ensimmäisen kerran olin rakentamassa lumikammia yhdessä eräopasopiskelijoiden reissulla UK-puistossa talvella 2018. Pakkasta oli yli 30 astetta, mutta lumikammissa oli turvallinen ja mukavan lämmin nukkua.
Tuosta ensimmäisen lumikammin rakentamisesta ja yöstä jäi mukavat, yhteiset muistot. Saimme kouluttajilta palautetta: kammimme oli kuulemma todella kaunis ja siitä näki, että naiset olivat olleet asialla. Jo tuolloin päätin, että lumikammiöille seuraa jatkoa.
Idea rakentaa lumikammi omaan pihaan lähti facebookin haastekampanjasta “Nuku vähintään yksi yö ulkona joka kuukausi vuonna 2019”. Paukkupakkaset olivat estää tammikuun yöpymisen, mutta sain haasteeseen vastattua tammikuun toiseksiviimeisenä yönä. Vaikka ulkona oli pakkasta yli kymmenen astetta, kammissa lämpötila oli nollan tienoilla.
Uni maittoi kohtalaisesti, mutta aamuyöstä piti kömpiä sisälle tuuletusaukon toimittua liiankin tehokkaasti. Unikaverini luovutti ja pari tuntia aikaisemmin, koska hänellä ei ollut kunnollista talvimakuupussia.
Pieniä parannuksia lumikammiin piti tehdähelmikuun öitä silmällä pitäen. Lumikammia tulee huoltaa säännöllisesti, jotta sen saa säilymään pitkälle kevääseen.
Ohje lumikammin rakentamiseen suojakelillä
PÄIVITYS: Tämä ohje on lisätty blogin kirjoittamisen jälkeen, koska sain kyselyjä, onko pakkanen välttämätön. Tässä helppo ohje, jota en tosin ole itse kokeillut. Mutta kuulostaa kätevältä. Ohjeen antoi Juhani Tunnela Nuku vähintään yksi yö ulkona joka kuukausi vuonna 2019 -facebook-ryhmässä. Kiitos ohjeesta!
Suojalumesta lumikammi syntyy helposti:
Pyörittele n.30 cm ”lumiukko”-lumipalloja.
Hilaa ne pulkalla tai ahkiolla lumikammin rakennuspaikalle ja tee vähän isompi lumilyhty.
Kun runko on kasassa, heitä lapiolla lunta koloihin.
Nopeammin valmista eikä tarvitse kaivaa!
Munan muoto on kestävä.
Miten selviän yön ulkona talvipakkasella palelematta
Talviretkeilyn varusteista voit lukea kirjoittamastani artikkelista http://avecmarja.fi/talviretkeily-vinkkeja-parempiin-youniin/