fbpx

Mitkä ovat liukulumikengät? Haluaisitko testata liukulumikenkiä? Vai haluaisitko tietää niistä lisää? Tässä artikkelissa kerron, mitkä ne ovat ja missä niillä voi kulkea. Ja jos Rukalla päin liikut, toivotan sinut tervetulleeksi testaamaan. Vuokraan Rukalla OAC-suksia ja lumikenkiä.

Mitkä ovat liukulumikengät?

Liukulumikengistä tuli varsinainen hittituote talvella 2020, vaikka niitä on valmistettu Suomessakin jo runsaan kymmenen vuoden ajan. Osasyynä suosioon oli luminen talvi, kun liukulumikengillä pääsi maastoon eteläisintä ja jopa läntisintä Suomea myöten. Ihmisillä on hyvin tuntemastamme syystä ollut aikaa retkeilyyn ja uusien lajien kokeiluun. Vielä on kuitenkin monia, jotka eivät tiedä, mitkä ovat liukulumikengät.

Jopa Satakunnassa oli lunta tammikuussa 2020. Kuva Harjavallan Hiittenharjun Hiipi-reitiltä. Krista testasi OAC-suksia ja tykästyi!

Liukulumikenkäily muistuttaa selkeästi enemmän hiihtoa kuin lumikenkäilyä. Lumikenkäilyyn verrattuna liukulumikenkäily on kuitenkin täysin eri laji.

Minun mielestäni liukulumikengillä ei juurikaan ole tekemistä lumikenkien kanssa; ennemmin puhuisin suksista. Liukulumikengille on etsitty kuvaavampaa nimeä, mutta suurin osa lajin harrastajista puhuu edelleen liukulumikengistä. Niitä kutsutaan myös karvapohjasuksiksi, nousukarvasuksiksi ja umpihankisuksiksi. OAC-suksien valmistaja, OAC Finland käyttää niistä nykyisin pääosin nimeä skinbased-sukset. Käytän nyt tässä artikkelissa nimeä OAC-sukset.

Kyseessä ovat lyhyet ja leveät sukset keskelle kiinnitetyllä karvapohjalla. OAC-suksissa yhdistyvät metsäsuksien, telemark-suksien ja lumikenkien parhaat ominaisuudet. OAC-suksien pohjan pitokarva mahdollistaa liu’un tasaisella ja alamäessä, ja antaa hyvän pidon potkaisuvaiheessa ja ylämäissä. OAC-sukset ovat tiimalasin muotoiset ja kärki nousee jonkin verran.

Liukulumikengät OAC KAR 147

Missä ja millaisissa olosuhteissa OAC-suksilla voi kulkea?

OAC-sukset ovat ihan mahtavat pelit melko monenlaisissa lumiolosuhteissa ja monenlaisessa maastossa. Omalla kohdallani hiihto ja retkiluistelu ovat saaneet rinnalleen kilpailevan lajin.

Viime talvena tein OAC-suksilla päiväretkiä Ruka-Kuusamon keväthangilla, kaamosretkiä otsalampun valossa ja jopa talvivaelluksen ahkion kanssa Riisitunturille ja Siikanevan soidensuojelualueelle. OAC-suksilla voi kulkea lähes missä tahansa, mutta ei aivan millä kelillä tahansa.

Talvivaellus Riisitunturilla.

OAC-sukset ovat parhaimmillaan suhteellisen tasaisella alustalla kuten suolla tai hieman kumpuilevassa maastossa. Jyrkät mäet pääsee pitokarvojen ansiosta ylös hyvin, mutta jyrkissä alamäissä telemark-tekniikka on hyödyksi. Koska kantapää nousee ylös, ei liukulumikengillä pysty laskemaan perinteisten laskettelusuksien tapaan. Minä en telemark-tekniikkaa hallitse, joten monesti on tullut kaaduttua!

Lumisessa ryteikössäkin OAC-suksilla pääsee kulkemaan, koska niillä on lyhyyden ansiosta helppo kääntyä. Askeltaminen risujen ja ohuiden puunrunkojen yli sujuu myös ongelmitta verrattuna pitkiin metsäsuksiin.

Kun hanki on kova ja hangen päällä on pieni kerros pehmeää lunta, OAC-sukset toimivat loistavasti. Myös moottorikelkalla ajetulla pohjalla tai fatbike-reitillä ne toimivat hyvin. Huom. Kaikilla fatbike-reteillä ei liukulumikengillä saa kulkea ja varoa pitää ainakin, jos ahkiota vetää. Me jouduimme viime talvena hetkellisesti turvautumaan Riisitunturilla fatbike-reittiin, kun lumi paakkuuntui suojakelissä suksen pohjiin reitin ulkopuolella.

Loivassa lumen peittämässä alamäessä OAC-sukset sopivat hyvin vaikka ahkion vetämiseen, koska pitokarva jarruttaa ja estää vauhdin nousemisen liian kovaksi.

Missä OAC-sukset eivät toimi?

Syvässä, upottavassa umpihangessa kärjet haukkaavat helposti liian syvälle. Kovapintaisissa nousuissa karvapohjan pito ei aina riitä eivätkä teräskantitkaan pidä riittävästi. V-tyylillä näillä on vaikea mennä. Kevään kovilla hankikannoilla laskeminen on todella haasteellista, kun sukset lähtevät hallitsemattomasti sivuluisuun. OAC-suksien ohjattavuus ei ole parhaimmasta päästä. En lähtisi näillä vaeltamaan keväiseen avotunturiin.

OAC-sukset ja ahkio hankikannolla eivät ole hyvä yhdistelmä!

Yksi keliolosuhde on, missä OAC-sukset eivät kokemukseni mukaan toimi lainkaan. Se on plussakeli, kun aurinko lämmittää sen verran, että puuterilumi alkaa tarttua patiksi karvapohjaan. Lunta voi kertyä parikymmentä senttiä. Kokemusta on pääsiäisvaellukselta ahkion kanssa. Muutama kilometri oli korkokenkäkävelyä! Ja kun karvat kastuvat, lumi jäätyy tiukasti kiinni.

OAC-suksien pohja jäätyvät toisinaan plussakelillä.
Onneksemme tällaista keliä ei ollut pitkään Riisitunturin pääsiäisvaeluksella. Jäänestoainekaan ei auttanut.

Mitä hyötyä tai haittaa on teräskanteista?

OAC-suksissa on teräskantit sekä KAR 147-mallissa että XCD 160-mallissa. Teräskanttien sanotaan helpottavan laskuissa ja jyrkissä nousuissa, kun kantin saa lyötyä lumeen tukevammin. Kokemukseni mukaan ne eivät kuitenkaan kovin hyvin pure.

Teräskantittomat sukset ovat turvallisempi vaihtoehto ainakin, jos koiran kanssa retkeilee. OAC WAP on ilman teräskantteja ja lyhyempi, 127 cm.

Miten OAC-suksia voidellaan?

OAC-sukset ovat helppohoitoiset. Luistopintoja voi vahata luiston parantamiseksi. Karva kannattaa säännöllisesti käsitellä jäänestolla. Voitelurautaa ei saa käyttää!

Suksen valmistaja OAC-Finland suosittele nestemäisiä pikavoiteita tai pastaa OAC UC -pohjalle. Nousukarvalle suositellaan vesipohjaisia nousukarvanhoitoaineita.

Millaiset siteet OAC-suksissa on ja millaiset jalkineet niihin sopivat?

OAC-suksissa on samankaltainen side kuin lumilaudoissa. Etuside kiristetään varpaiden päälle ja takaside nilkan ympärille. Kengät saa kiinnitettyä suksiin nopeasti myös hangessa, kunhan pituus on säädetty valmiiksi kengän koon mukaan. Siteissä on pikasäätö, jossa kantapään sijaintia muutetaan avaamalla lukitus ja liu’uttamalla sidettä. Kengän kärjelle on oma pieni tuki.

Etusidettä ei kannata pitää kovin tiukalla, koska tällöin jalka ei pääse liikkumaan ja side alkaa puristaa varpaita. Takaside kannattaa säätää melko tiukalle. Suksen voi kiinnittää lähes mihin tahansa jalkineeseen, jonka päkiä taipuu. Kantapään pitää päästä nousemaan kunnolla.

OAC-suksien siteissä kantapää nousee.

Hyvä vaihtoehto on valita korkeavartiset maastokengät, jotka tukevat nilkkaa. Tämä helpottaa alamäissä. Olen tosin itse käyttänyt muutaman kerran jopa Kuoman pehmeitä talvisaappaita, ja joku toinen taas suosii Nokian huopakumisaappaita, Naali- tai Kaira-merkkisiä. Voi siis sanoa, että miltei mitkä tahansa jalkineet sopivat. Näissä riittää säätövaraa ainakin 48-numeroiseen kenkään asti.

OAC-sukset ovat monikäyttöiset ja ne on helppo ottaa mukaan

Monikäyttöisyys, hyvä pito ja kompakti koko ovat mielestäni OAC-suksien parhaat ominaisuudet. Tiedän monien käyttävän näitä valokuvausreissuilla ja metsäkanalintujen metsästyksessä. Itse saatan lähteä iltamyöhällä kakkoskodin pihasta Rukalla otsalampun valossa iltalenkille umpihankeen tai revontulijahtiin.

Koska OAC-sukset ovat lyhyet, ne mahtuvat kätevästi myös autoon. Jos suksia joutuu kantamaan, siteet toimivat kantokahvana, kun sukset on sidottu toisiinsa kiinni. Erityisiä jalkineita ei tarvita. Tilan säästämiseksi sauvoiksi kannattaa valita teleskooppisauvat. Jyrkissä alamäissä on toisinaan viisainta laittaa OAC-sukset ahkion päälle ja kävellä alas.

Ostanko omat OAC-sukset vai vuokraanko?

Tällä hetkellä monet jälleenmyyjät kertovat, ettei OAC-suksia ole saatavilla ennen kevättä. OAC-suksien hinnat vaihtelevat 350 eurosta aina 500 euroon ja lisäksi tulee hankkia sauvat, jotka nekin maksavat sadan euron paikkeilla sen mukaan, haluaako teleskooppisauvat vai tavalliset ja minkä kokoisen somman haluaa. Jo korkean hinnankin vuoksi kannattaa ensin vuokrata, jos ei ole ennen kokeillut.

Vuokraamalla selviää, ovatko OAC-sukset omaan mieleen ja mikä malli olisi paras juuri itselle.

OAC KAR 147- ja OAC XCD 160 -sukset vuokrattavana Rukalla

Tule ja testaa! Vuokraan näitä Rukalla. Voit testata kahta eri mallia, OAC KAR 147 ja OAC XCD 160. OAC KAR 147 on suosituin malli. OAC XCD 160 on pidempi ja kapeampi.

Mukaan saat haluamasi sauvat pienemmällä tai isommalla sommalla sekä tietenkin vinkit hyvistä retkikohteista. Testaaminen onnistuu myös paikan päällä, koska lähimaastot on kuin tehty liukulumikenkäilyyn. Sopimuksen mukaan voin toimittaa välineet myös mökillesi.

Lisätietoa OAC-suksista voit lukea OAC-Finlandin sivuilta.

Kiitos, kun jaat tämän kavereillesi!

Tutustu blogin artikkeleihin

Hetkiä ja retkiä luonnossa, opastetut retket, huoneistomajoitus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: