Mitkä ovat liukulumikengät? Haluaisitko testata liukulumikenkiä? Vai haluaisitko tietää niistä lisää? Tässä artikkelissa kerron, mitkä ne ovat ja missä niillä voi kulkea. Ja jos Rukalla päin liikut, toivotan sinut tervetulleeksi testaamaan. Vuokraan Rukalla OAC:n liukulumikenkiä ja lumikenkiä. Satakunnastakin löydät vuokrattavaksi muutamat liukulumikengät.
Mitkä ovat liukulumikengät?
Liukulumikengistä tuli varsinainen hittituote talvella 2020, vaikka niitä on valmistettu Suomessakin jo runsaan kymmenen vuoden ajan. Osasyynä suosioon oli luminen talvi, kun liukulumikengillä pääsi maastoon eteläisintä ja jopa läntisintä Suomea myöten. Ihmisillä on hyvin tuntemastamme syystä (korona tietenkin) ollut aikaa retkeilyyn ja uusien lajien kokeiluun. Vielä on kuitenkin monia, jotka eivät tiedä, mitkä ovat liukulumikengät.
Liukulumikenkäily muistuttaa selkeästi enemmän hiihtoa kuin lumikenkäilyä. Lumikenkäilyyn verrattuna liukulumikenkäily on kuitenkin täysin eri laji.
Minun mielestäni liukulumikengillä ei juurikaan ole tekemistä lumikenkien kanssa; ennemmin puhuisin leveistä karvapohjasuksista. Liukulumikengille on etsitty kuvaavampaa nimeä, mutta suurin osa lajin harrastajista puhuu edelleen liukulumikengistä. Niitä kutsutaan myös karvapohjasuksiksi, nousukarvasuksiksi ja umpihankisuksiksi. OAC-suksien valmistaja, OAC Finland käyttää niistä nykyisin pääosin nimeä skinbased-sukset. Käytän nyt tässä artikkelissa nimeä OAC-sukset.
Kyseessä ovat lyhyet ja leveät sukset, joiden keskelle on kiinnitetty leveä karvapohjalla. OAC-suksissa yhdistyvät metsäsuksien, telemark-suksien ja lumikenkien parhaat ominaisuudet. OAC-suksien pohjan pitokarva mahdollistaa liu’un tasaisella ja alamäessä, ja antaa hyvän pidon potkaisuvaiheessa ja ylämäissä. OAC-sukset ovat tiimalasin muotoiset ja kärki nousee jonkin verran.
Missä ja millaisissa olosuhteissa OAC-suksilla voi kulkea?
OAC-sukset ovat ihan mahtavat pelit melko monenlaisissa lumiolosuhteissa ja monenlaisessa maastossa. Omalla kohdallani hiihto ja retkiluistelu ovat saaneet rinnalleen kilpailevan lajin.
Teen OAC-suksilla päiväretkiä Ruka-Kuusamon keväthangilla, kaamosretkiä otsalampun valossa ja olen tehnyt myös talvivaelluksia ahkion kanssa Riisitunturille ja Siikanevan soidensuojelualueella. OAC-suksilla voi kulkea lähes missä tahansa, mutta ei aivan millä kelillä tahansa.
OAC-sukset ovat parhaimmillaan suhteellisen tasaisella alustalla kuten suolla tai hieman kumpuilevassa maastossa. Jyrkät mäet pääsee pitokarvojen ansiosta ylös hyvin, mutta jyrkissä alamäissä telemark-tekniikan hallitsemisesta on apua. Koska kantapää nousee ylös, ei liukulumikengillä pysty laskemaan perinteisten laskettelusuksien tapaan. Minä en telemark-tekniikkaa hallitse, joten monesti on tullut kaaduttua!
Lumisessa ryteikössäkin OAC-suksilla pääsee kulkemaan, koska niillä on lyhyyden ansiosta helppo kääntyä. Askeltaminen risujen ja ohuiden puunrunkojen yli sujuu ongelmitta verrattuna pitkiin metsäsuksiin.
Kun hanki on kova ja hangen päällä on pieni kerros pehmeää lunta, OAC-sukset toimivat loistavasti. Myös moottorikelkalla ajetulla pohjalla tai fatbike-reitillä ne toimivat hyvin. Huom. Kaikilla fatbike-reteillä ei liukulumikengillä saa kulkea ja varoa pitää ainakin, jos ahkiota vetää. Me jouduimme Riisitunturilla turvautumaan toisinaan fatbike-reittiin, kun lumi paakkuuntui suojakelissä suksen pohjiin reitin ulkopuolella.
Loivassa lumen peittämässä alamäessä OAC-sukset sopivat hyvin vaikka ahkion vetämiseen, koska pitokarva jarruttaa ja estää vauhdin nousemisen liian kovaksi.
Missä OAC-sukset eivät toimi?
Syvässä, upottavassa umpihangessa suksien kärjet sukeltavat helposti liian syvälle. Kovapintaisissa nousuissa karvapohjan pito ei aina riitä eivätkä teräskantitkaan pidä riittävästi. Haarakäynnillä näillä on vaikea mennä. Kevään kovilla hankikannoilla laskettelu on todella haasteellista, kun sukset lähtevät hallitsemattomasti sivuluisuun. OAC-suksien ohjattavuus ei ole parhaimmasta päästä. En lähtisi näillä vaeltamaan keväiseen avotunturiin.
Yksi keliolosuhde on, missä OAC-sukset eivät kokemukseni mukaan toimi lainkaan. Se on plussakeli, kun aurinko lämmittää sen verran, että puuterilumi alkaa tarttua patiksi karvapohjaan. Lunta voi kertyä parikymmentä senttiä. Kokemusta on pääsiäisvaellukselta ahkion kanssa. Muutama kilometri oli korkokenkäkävelyä! Ja kun karvat kastuvat, lumi jäätyy tiukasti kiinni.
Mitä hyötyä tai haittaa on teräskanteista?
OAC-suksissa on teräskantit sekä KAR 147 ja 149-malleissa että XCD 160-mallissa. Teräskanttien sanotaan helpottavan laskuissa ja jyrkissä nousuissa, kun kantin saa lyötyä lumeen tukevammin. Kokemukseni mukaan ne eivät kuitenkaan kovin hyvin pure.
Teräskantittomat sukset ovat turvallisempi vaihtoehto ainakin, jos koiran kanssa retkeilee. OAC WAP on ilman teräskantteja ja lyhyempi, 127 cm.
Miten OAC-suksia voidellaan?
OAC-sukset ovat helppohoitoiset. Luistopintoja voi halutessaan vahata luiston parantamiseksi. Karva kannattaa käsitellä säännöllisesti jäänestolla. Voitelurautaa ei saa käyttää!
Suksen valmistaja OAC-Finland suosittele nestemäisiä pikavoiteita tai pastaa OAC:n UC -pohjalle. Nousukarvalle suositellaan vesipohjaisia nousukarvanhoitoaineita.
Millaiset siteet OAC-suksissa on ja millaiset jalkineet niihin sopivat?
OAC-suksissa on samankaltainen side kuin lumilaudoissa. Etuside kiristetään löysästi varpaiden päälle ja takaside napakasti nilkan ympärille. Kengät saa kiinnitettyä suksiin nopeasti myös hangessa, kunhan pituus on säädetty valmiiksi kengän koon mukaan. Siteissä on pikasäätö, jossa kantapään sijaintia muutetaan avaamalla lukitus ja liu’uttamalla sidettä. Kengän kärjelle on oma pieni tuki.
Etusidettä ei kannata pitää kovin tiukalla, koska tällöin jalka ei pääse liikkumaan ja side alkaa puristaa varpaita. Takaside kannattaa säätää melko tiukasti nilkan ympärille. Suksen voi kiinnittää lähes mihin tahansa nilkasta tukevaan jalkineeseen, jonka päkiä taipuu. Kantapään pitää päästä nousemaan kunnolla.
Hyvä vaihtoehto on valita korkeavartiset maastokengät, jotka tukevat nilkkaa. Tämä helpottaa alamäissä. Olen tosin itse käyttänyt muutaman kerran jopa Kuoman pehmeitä talvisaappaita, ja joku toinen taas suosii Nokian huopakumisaappaita, Naali- tai Kaira-merkkisiä. Voi siis sanoa, että miltei mitkä tahansa jalkineet sopivat. Näissä riittää säätövaraa ainakin 48-numeroiseen kenkään asti.
OAC-sukset ovat monikäyttöiset ja ne on helppo ottaa mukaan
Monikäyttöisyys, hyvä pito ja kompakti koko ovat mielestäni OAC-suksien parhaat ominaisuudet. Tiedän monien käyttävän näitä valokuvausreissuilla ja metsäkanalintujen metsästyksessä. Itse saatan lähteä iltamyöhällä kakkoskodin pihasta Rukalla otsalampun valossa iltalenkille umpihankeen tai revontulijahtiin.
Koska OAC-sukset ovat lyhyet, ne mahtuvat kätevästi myös autoon. Jos suksia joutuu kantamaan, siteet toimivat kantokahvana, kun sukset on sidottu toisiinsa kiinni. Erityisiä jalkineita ei tarvita. Tilan säästämiseksi sauvoiksi kannattaa valita teleskooppisauvat. Jyrkissä alamäissä on toisinaan viisainta ja turvallisinta laittaa OAC-sukset ahkion päälle ja kävellä alas.
Ostanko omat OAC-sukset vai vuokraanko?
Tällä hetkellä monet jälleenmyyjät kertovat, ettei OAC-suksia ole saatavilla. OAC-suksien hinnat vaihtelevat 350 eurosta aina 500 euroon ja lisäksi tulee hankkia sauvat, jotka nekin maksavat sadan euron paikkeilla sen mukaan, haluaako teleskooppisauvat vai tavalliset ja minkä kokoisen somman haluaa. Jo korkean hinnankin vuoksi kannattaa ensin vuokrata, jos ei ole ennen kokeillut.
Vuokraamalla selviää, ovatko OAC-sukset omaan mieleen ja mikä malli olisi paras juuri itselle.
OAC KAR 147, OAC XCD GT160 ja OAC WAP 127 vuokrattavana Rukalla
Tule ja testaa! Vuokraan näitä Rukalla. Voit testata kolmea eri mallia, OAC KAR 147, OAC XCD 160 ja OAC WAP 127.
Mukaan saat haluamasi sauvat pienemmällä tai isommalla sommalla sekä tietenkin vinkit hyvistä retkikohteista. Testaaminen onnistuu myös paikan päällä, koska lähimaastot on kuin tehty liukulumikenkäilyyn. Sopimuksen mukaan voin toimittaa välineet myös mökillesi.
Lisätietoa OAC-suksien uusimmista malleista ja käyttötarkoituksesta voit lukea OAC-suksien valmistaja OAC Finland Oy:n sivuilta.