Minulta kysytään usein, miten jauhelihaa kuivataan maukkaaksi retkiruoaksi. Annan tässä artikkelissa ohjeet miten kuivaan, säilön ja valmistan jauhelihan maukkaaksi retkiruoaksi. Lue ohjeet jauhelihan kypsentämiseen ja kuivaamiseen sekä muutamia niksejä pakkaamiseen, jotta jauheliha säilyy parhaiten.

Jauhelihan kuivaaminen ei ole grammanviilausta eikä hifistelyä, vaan erittäin kätevä tapa valmistaa jauhelihasta maukasta retkiruokaa sekä talvi- että kesäretkille. Riistan, tässä tapauksessa kauriin, peuran tai hirven, jauheliha on mitä parhainta retkiruokaa eikä jauhelihan kuivaaminen ole vaikeaa.

Alla kuvagalleria, miten jauhelihaa kuivataan ja säilötään maukkaaksi retkiruoaksi.

  1. Tuore jauheliha pakattuna puolen litran pusseihin.
  2. Kypsennä jauheliha pienen vesitilkan kanssa hitaasti paistinpannulla. Älä lisää voita tai suolaa
  3. Mitä pienempi raekoko, sitä paremmin ja nopeammin liha kuivuu.
  4. Kuivurilla on helpointa kuivata, mutta uunnissakin onnistuu.
  5. Kuivuria käytettäessä laita alle vaikkapa hyttysverkosta leikattu alusta levylle.
  6. Vaihda kuivauksen puolivälissä alustojen paikkaa siten, että alimmat siirretään ylimmäisiksi.
  7. Valmis kuivattu jauheliha on rapeaa ja tummahkon ruskeaa.
  8. Pakkaa noin 50 grammaa per pussi. Se vastaa noin 200 grammaa tuoretta jauhelihaa.

Lue yksityiskohtaisemmat ohjeet ja muutama lisävinkki ja ruokaohje Retkipaikkaan kirjoittamastani artikkelista.

Jos haluat lisää hyviä retkiruokavinkkejä, lue vaikkapa ohjeet riistabataattinyyttien valmistamiseen nuotiolla.

Annan mielelläni vinkkejä myös talviretkeilyyn.