fbpx

Haluatko syksyiseen luontoon aistimaan talven lähestyvän vai haluatko keväällä kuulla satakielen laulavan, nähdä joen virtaavan tai haluatko hengittää syvään tuomen tuoksua? Kaipaatko lähiretkellesi polkuja, pitkospuita, vehreää lehtomaisemaa ja mäntykangasta sekä korkeuseroja? Vai kiinnostavatko majavan töiden jäljet?

Tätä kaikkea ja paljon muuta tarjoaa Harjavallan Paratiisilehdon luontopolku. Harjavallan Paratiisilehto nostaa suosiotaan lähiretkikohteena. Kamera ja kiikarit matkaan, vähän evästä ja aikaa 3-4 tuntia.

Artikkeli päivitetty 23.10.2022.

Näkymä alkukeväästä Harjavallan voimalaitoksen padolta Paratiisin luontopolulle.

Käyn patikoimassa Paratiisinpolulla useita kertoja vuodessa. Loppusyksyn retki aistimaan nurkan takana kolkuttelevaa talvea ei ole tällä reitillä yhtään hassumpi kokemus. Syksyn ruska kaikessa väriloistossaan on kokemisen arvoinen. Keväisin reitti näyttää minun makuuni kuitenkin parhaat puolensa, kun luonto herää ja vihreän sävyt syvenevät.

Paratiisilehdon luontopolku koostuu kahdesta osasta

Paratiisilehdon luontopolku on kokonaisuudessaan 6,4 kilometriä pitkä ja koostuu kahdesta osasta. Harjavallan voimalaitoksen padolta Satalinnaan ja takaisin matkaa kertyy 1,7 kilometriä meno-paluu ja Satalinnan parkkipaikalta lähtee 3 kilometriä pitkä rengasreitti. Molemmissa lähtöpaikoissa on opastaulut ja reitillä selkeät opasteet. Loppukesällä 2022 reitin linjausta hieman muutettiin, kun joen rannalla oli sortumavaara.

Opastetaulu Satalinnan lähtöpaikalla.

Suosio ei ole aiheuttanut ruuhkaa reitillä – ainakaan vielä

On ilmeistä, että Harjavallan Paratiisilehto nosti suosiotaan retkikohteena erityisesti keväällä 2020, kun koronaepidemian vuoksi ihmisillä oli selvästi enemmän aikaa luonnossa liikkumiseen. Satakunnan Kansassakin oli pitkä juttu luontopolun suosiosta. Toimittaja ja haastateltava astelivatkin minua vastaan tuolloin samana päivänä, kun olin kävelemässä ja valokuvaamassa Retkipaikan artikkelia varten. Ruuhkaa reitillä ei kuitenkaan ole ollut, ja ulkona on helppo ylläpitää turvavälejä.

Luontopolku sopii oppitunniksi koululaisille ja lapsiperheen rekikohteeksi

Paratiisilehdon luontopolulla on ilahduttavan paljon liikkeellä lapsiperheitä. Reitti onkin oivallinen paikka opettaa lapsille, ja miksei aikuisillekin, luontoon liittyviä asioita: eläimiä, lintuja, kasveja, jäkäliä, sammalia, kääpiä, geologiaa ja historiaa. Etäkoulua on varmasti pidetty tänä keväänä täälläkin.

Alkukevään retki Paratiisilehdon luontopolulle. Luontopolku mäntykankaineen ja jokivarren lehtoalueineen on aina yhtä upea, ja maaston vaihtelevuus tekee siitä erityisen mielenkiintoisen. Lapsille retken kohokohta on tietenkin eväshetki lämpimine mehuineen / Essi Holmi

Paratiisilehdon luontopolusta artikkeli Retkipaikassa

Olen eräopas ja ahkera luonnossaliikkuja. Lisäksi kirjoittaminen on intohimoni. Haluan tehdä Satakunnan maakuntaa tunnetummaksi matkailu- ja retkeilymaakuntana. Kirjoitin Paratiisilehdon luontopolusta artikkelin Retkipaikkaan, joka on Suomen johtava outdoor-media. Kirjoittamassani artikkelisssa on tarkempi kuvaus Harjavallan Paratiisinpolun reitistä, tarkat osoitteet lähtöpisteisiin sekä paljon muuta hyödyllistä tietoa.

Pääset lukemaan artikkelin tästä: https://retkipaikka.fi/paratiisilehdon-luontopolku-harjavallassa-lumoaa-linnunlaulullaan-ja-valkovuokkomatollaan/

Alla video keväisestä retkestäni.

Lisää Satakunnan retkeilykohteista kirjoittamiani artikkeleita: http://avecmarja.fi/category/retkia-satakunnassa/

Kaipaatko retkellesi opasta tai haluatko vaikkapa opastetulle melontaretkelle? Lue lisää http://avecmarja.fi/aktiviteetit

Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Tutustu blogin artikkeleihin

Hetkiä ja retkiä luonnossa, opastetut retket, huoneistomajoitus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: