fbpx

Eskimokäännös kannattaa opetella. Sen oppii harjoittelemalla – joku oppii sen yhdellä harjoituskerralla ja toisilla kestää pidempään. Näillä kuudella vinkillä ja nämä seitsemän virhettä välttämällä sinäkin opit eskimokäännöksen.

Olennaista on, että uskallat olla veden alla pää alaspin. Usko itseesi, harjoittele uimahallissa tai kesällä lämpimässä vedessä ja nauti onnistumisista. Ota harjoitteluun mukaan uimalasit, nenäklipsi ja hyvä opettaja, jos sellaisen tunnet. Yksin ei koskaan pidä harjoitella. Artikkelin lopusta löydät linkin myös videoon, jonka avulla opettelu on helpompaa.

Miksi eskimokäännös kannattaa opetella

Eskimokäännös, jota kehotetaan kutsumaan kajakkipyörähdykseksi, tarkoittaa kaatuneen kajakin kääntämistä takaisin oikeinpäin siten, että meloja istuu koko ajan kajakissa. Meloja kääntää kajakkinsa lantiolla takaisin oikein päin käyttäen tukena melan lapaa.

Kajakkipyörähdys on yksi melojan tärkeimmistä pelastautumistaidoista. Moni sileän veden meloja ajattelee, ettei eskimokäännöstä tarvitse osata. Niin minäkin ajattelin, kunnes minua alkoi harmittaa, etten osannut sitä, kun melontakaverit osasivat.

Harvoin eskimokäännöstä rantojen läheisyydessä tai hyvällä kelillä tarvitseekaan, mutta aallokossa ja koskessa se on hyvä taito, joka voi pelastaa hengen.

Ainakin kolme syytä, miksi eskimokäännös kannattaa opetella:

  • vähennät melomisen riskejä erityisesti kaukana rannasta, aallokossa tai koskissa
  • olet myös sileällä vedellä meloessasi varmempi ja nautit siten melomisesta enemmän. Tasapaino kehittyy. Kaatuminen ei pelota.
  • erilaisten tuentojen harjoittelu on helpompaa, kun aina ei tarvitse kiivetä takaisin kajakkiin, vaan voi jatkaa harjoitusta eskimokäännöksen jälkeen

Rohkaisuksi muillekin: kyllä se eskimokäännös onnistuu! Minäkin onnistuin! Ensimmäinen uimahallikausi meni kaatumista harjoitellessa. Pää alaspäin oleminen hirvitti, kun lapsena olin hukkua. Seuraavalle kaudelle asetin tavoitteen, että eskimokäännös on opittava. Nyt on tavoite saavutettu. Tätä edelsivät lukuisat virheet, jotka välttämällä sinä saatat oppia minua nopeammin ja vältät monta tuskastumisen hetkeä.

Seitsemän virhettä vältettäväksi eskimokäännöksen opettelussa

Kävin harjoittelemssa Euran Kanoottiklubin uimahallivuorolla ja välillä yhden naisen ja yhden miehen yhteistreeneissä Euran uimahallissa. Minua opetti itse eskimokäännöksen edellisellä talvikaudella oppinut melontakaverini. Ehkä osittain juuri siksi Petri oli hyvä opettaja, kun hänellä oli omat tekniikkavirheet tuoreessa muistissa. Ja huippukannustava asenne!

Eskimokäännöksen opittuani tajusin tehneeni nämä virheet – vältä sinä nämä

  1. Pelkäsin vedessä pää alaspäin olemista. Tästä pelosta on päästävä ennen opettelun aloittamista. Tätä voit opetella vaikkapa kaverin kanssa siten, että kaveri kääntää kajakin tarvittaessa.
  2. Minulla oli vauhtia aivan liikaa. Pelko aiheutti aivan liian nopeat liikkeet -kun muutenkin olen hätähousu- ja paniikin. Eskimokäännöksessä maltti on valttia. Sanonta “hiljaa hyvä tulee” pätee tässäkin lajissa.
  3. Melan lapa oli lähes väärinpäin tai vähintäänkin väärässä kulmassa. Alkuasennossa lavan kuuluu olla kajakin kannella suorassa, lusikkapuoli ylöspäin. Väärinpäin tai väärässä kulmassa oleva mela ei viistä yhtä sulavasti pitkin veden pintaa, vaan saattaa sukeltaa alas. Tosin toisinaan pääsin ylös, vaikka melan lapa olikin väärinpäin!
    EDIT. Kuvissa ja videolla melan lapa on väärin päin. Liikkeelle lähdettäessä melan siis kuuluisi olla melan lavan lusikkapuoli ylöspäin, jolloin kajakin käännyttyä lapa on oikeassa asennossa.
  4. En nostanut melaa riittävän ylös. Mela ei auta mitään, jos se on kokonaan veden alla; se pitää nostaa veden pinnalle. Kannattaa kokeilla läiskyttää melalla veden pintaa, niin tietää melan olevan veden pinnalla.
  5. Kun nousin ylös, mela oli liian alhaalla, ts. vyötärön korkeudella. Näinkin pääsee ylös, mutta tarvitaan voimaa. Melan pitää olla kaulan korkeudella.
  6. Vartaloni ei kiertynyt riittävästi enkä malttanut taivuttaa itseäni riittävän taakse. Yritin nousta ylös kajakin sivusta. Ei muuten onnistu! Pitää malttaa taivuttaa selkä kajakin takakannelle.
  7. Pääni nousi ylös liian aikaisin. Pään pitää nousta vedestä viimeisenä.

Ensimmäisen hallitun ja rauhallisen eskimokäännöksen jälkeen tunne oli voitonriemuinen. Ja varsinkin, kun ensimmäinen eskimokäännös saatiin taltioitua videolle! Onnistumisen iloa lisäsi vielä kärsivällinen opastajani Petri, joka taisi olla lähes yhtä onnellinen onnistumisestani kuin minä!

Onnistuminen kohottaa itsetuntoa kummasti. Pääsin irti asenteestani: “en minä osaa, en opi tätä koskaan.” Vaikka toistaiseksi osaankin eskimokäännöksen vain uimahallissa ja vain yhdeltä puolelta, mikään ei enää estä minua oppimasta lisää. Nyt vain pyörähtelemään ahkerasti ja harjoittelemaan tuentoja seuraavaksi!

Kuusi vinkkiä eskimokäännöksen opetteluun

Alle olen koonnut kuusi vinkkiä opettelun tueksi. Jokaisella on oma tapansa oppia, mutta näistä oli hyötyä minulle.

Artikkelin lopussa on myös video harjoittelusta. Toivottavasti siitä on apua sinulle!

Ota harjoitteluun mukaan uimalasit ja nenäklipsi. Harjoittelu on paljon helpompaa, kun pystyt olemaan veden alla ilman, että vesi tuntuu tunkeutuvan otsalohkoon saakka. Uimalasien läpi näet koko ajan, mitä käännöksen aikana tapahtuu, missä mela on ja missä kajakin pohja on. Jotkut käyttävät myös korvatulppia.

Toiset suosittelevat opettelua silmät kiinni, mutta minulla se konsti ei toiminut, kun muutenkin pelotti. Se on sitten seuraava vaihe, ja toki sameassa vedessä ei näe. Opettelu siis jatkuu luonnonvesissä.

Kaveri on välttämätön ja vielä parempi, jos hän osaa jo ehdä eskimokäännöksen. Toivottavasti löydät kärsivällisen ja hyvän opettajan.

1. Ennen eskimokäännöksen opettelun aloittamista irti peloista

Ennen eskimokäännöksen opettelua kannattaa opetella tulemaan kajakista pois rauhallisesti. Monia kauhistuttaa ajatuskin joutua kajakin alle veteen pää alaspäin. Näin oli minullakin, koska lapsena olen ollut hukkua tehdessäni kuperkeikkoja uimapatjalta.

Aukkopeitteen irrottaminen ja kajakista poistuminen rauhallisesti kannattaa opetella. Kun luottaa itseensä ja tietää, että kajakista pääsee helposti pois, eskimokäännöstä voi harjoitella rauhassa ilman paniikkia.

2. Vedessä pää alaspäin oleminen, hengityksen pidättäminen, rauhallisuus

Aloita sukellusharjoituksilla. Pidätä hengitystä, mene altaan pohjalle kyykkyyn ja pysyttele siellä jonkin aikaa. Sukeltele ja hae vaikka jotakin esineitä pohjasta. Pysy rauhallisena. Pää alaspäin olemista voi harjoitella myös samalla kun harjoittelee lantiolla kääntämistä, kohta 3.

Pää alaspäin opit olemaan myös, kun opettelet uimaan kohti altaan reunaa kajakin sisällä istuen. Altaan reunalla voit sitten kääntää kajakin oikein päin lantion avulla samalla käsiä kaiteeseen tukien.

Kun eskimokäännöstä harjoittelee, kannattaa muutoinkin olla altaan reunan lähellä. Aina voit uida altaan reunaan, jos harjoitus epäonnistuu. Samalla opit olemaan rauhallisesti kajakissa pää alaspäin. Toki tässäkin auttaa, jos on kaveri kääntämässä kajakkia.

3. Kajakki käännetään lantion liikkeellä

Eskimokäännöksen perustana on kajakin kääntäminen lantion liikkeellä. Tätä kannattaa harjoitella uima-altaan reunalla, kaverin kajakin keulaan tukeutuen (keulaeskimo) tai kesällä mökkilaiturin päässä. Kun osaat kääntää kajakin lantiolla, ei käsillä tarvitse juurikaan käyttää voimaa. Kun lantion liike on opittu altaan reunalla, harjoittelua kannattaa jatkaa veden varassa ilman tukea melontaliivit päällä ja vaikkapa melakelluke lisätukena.

4. Harjoittelu melakelluke kädessä

Tämä harjoitus oli minulle se, joka toi nopeimmin edistystä. Melakelluke laitetaan siihen käteen, mille puolelle on helpointa kaataa itsensä. Minun tapauksessani melakellukse on vasemmassa kädessä. Kallistan itseni taaksepäin vasen käsi vartalon jatkeeksi ja vapautan myös oikean käteni. Makaan siis kajakin takakannella tai viistosti sivussa vedessä. Välillä nostan itseni tästä ylös hitaasti, kädet vartalon jatkeena ja pää nousee viimeisenä. Melakelluke estää kaatumisen.

Piia @Rannikonseikkailut näyttää mallia, miten melakellukkeella kannattaa harjoitella. Kuvassa Piia tekee harjoituksen melakellukse oikeassa kädessä.

Rohkeuden lisääntyessä voit pudottautua veteen pää alaspäin ja nostaa lantion liikkeen ja melakellukkeen avulla itsesi pystyyn. Samalla saat varmuutta lantion liikkeen harjoitteluun.

Kun taidot karttuvat, melakellukkeen voi laittaa melan lapaan. Ilmaa vähennetään kerta kerralta kunnes kelluketta ei enää tarvita. Siinä se eskimokäännös sitten jo melkein onkin!

5. Eskimokäännös 180 astetta: kaatuminen ja nousu vedestä samalta puolelta
(melan kanssa joko melakellukkeella tai ilman)

Koska minulle on helpompaa kaatua vasemmalle, ohjeet on sen mukaan laadittu.

Alkuasento kajakissa istuen

Eskimokäännös kannattaa opetella
Vasen käsi melan varressa melko edessä. Ranne suorana! Melan lapa kajakin etukannelle, oikealle puolelle, melan lavan lusikkapuoli ylöspäin. Huom. Kuvassa melan lapa on juurikin väärinpäin elikkä lusikkapuoli alaspäin. Kuuluisi olla ylöspäin! Oikea käsi pitää kiinni melan varresta normaalisti. Vartalon asento on etukumara.

Kaatuminen veteen samalle puolelle, mistä noustaan ylös (eskimokäännös 180 astetta)

Kaada itsesi etukumarasta asennosta vasemmalle puolelle. Pidä käsillä kiinni kajakin reunoista ja melasta. Tue polvilla tiukasti kajakin reunoihin. Kun kajakki on kaatunut, anna sen liikkeen rauhoittua. Pysy myös itse rauhallisena. Pois vedestä ei ole kiire.

Melan asento, kun olet pää alaspäin vedessä

Nosta melan vasen lapa kunnolla ylös vedestä kajakin pohjan tuntumaan ja vasta sen jälkeen nosta oikea lapa samalle tasolle. Melan tulee olla vaakasuorassa.

Vartalon asento

Kurkota ylävartalo vasten etukantta, siis lähemmäksi veden pintaa.

Melan liike

Viistä vasemmalla lavalla pitkin veden pintaa. Alussa kannattaa käyttää melapussia, niin tuki on parempi.
Tässä voi osaavasta kaverista olla apua. Hän ohjaa varovasti melan liikettä haluttuun suuntaan ja estää sinua nousemasta liian aikaisin ylös.

Vartalon ja lantion liike

Heittäydy hallitusti sivulle päin, seuraa vaikka katseellasi melan lapaa. Aloita samalla kajakin kääntäminen lantiolla.

Vie vartalo mahdollisimman taakse. Pidä pää ja hartiat alhaalla. Kun olet saanut kajakin käännettyä, pidä huoli, että nostat pääsi viimeisenä. Kajakkia ei siis käännetä voimalla, vaan lantion, vatsalihasten, vartalon kiertymisen ja käsien yhteispelillä.

6. Eskimokäännös 360 astetta

Siinä se nyt sitten on, eskimokäännös! Aivan sama kuin harjoitus 5, mutta kaadutaankin oikealle ja tullaan vasemmalta puolelta ylös. Tässä on olennaista rauhallisuus ja hallitut liikkeet.

Kun opit yhdeltä puolelta ja saat siihen varmuutta, voit aloittaa harjoittelun toiselta puolelta. Ja sitten kajakki lastattuna, sameassa vedessä, aallokossa, koskessa… Matka uimahalliharjoittelusta tuohon on vielä pitkä!

Hyviä eskimotreenejä ja onnistunutta kajakkikaatuilua!

Jos haluat lukea lisää melonnasta ja retkeilystä, tutustu blogiini.

Eskimokäännöksen opetteluvideo löytyy tästä.
Muita melontavideoita löydät youtube-kanavaltani.

Kuka tämän artikkelin on kirjoittanut

Jos haluat tietää, kuka tätä kirjoittaa. muutama sana minusta. Olen Marja, elämysmatkailu- ja viestintäalan yrittäjä Nakkilasta. Olen perinyt melontaharrastuksen isältäni ja melonut lapsesta saakka.

Muutama vuosi sitten kouluttauduin eräoppaaksi ja melontaohjaajaksi. Tieto lisäsi tuskaa, ja ymmärsin meloneeni ilman mitään tietoa turvallisuudesta tai eskimokäännöksistä. Matkassani on ollut onnea, en ole kaatunut enkä joutunut pahoihin vaaratilanteisiin.

Minulla on Nakkilassa kajakkivuokraamo ja järjestän melonnan peruskursseja sekä melontaretkiä eri puolilla Satakuntaa. Ja pidän melontablogia! Tavataan blogissa tai retkillä.

Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Tutustu blogin artikkeleihin

Hetkiä ja retkiä luonnossa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: