Miten nukun yön ulkona talvella palelematta? Kerron omat talviretkeilyniksini liittyen parempiin yöuniin. Nämä niksit ovat toimineet minulla, kun taas jollakulla toisella toimii jokin muu. Toivottavasti näistä vinkeistä saat apua omiin retkiisi, vaikka retkeilyblogit ja facebookin retkeilyryhmät ovatkin niksejä pullollaan! Jos kuitenkin haluat ilmaisen ja kattavan varusteluettelon ja hyviä talviretkeilyvinkkejä, lue tämä ja laitaa ilmainen varusteluettelo artikkelin lopusta.
Niin ja hei, järjestän opastettuja retkiä talven ihmemaahan Ruka-Kuusamossa ja vuokraan myös liukulumikenkiä ja lumikenkiä. Linkit artikkelin lopussa.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran helmikuussa 2019 ja sitä on päivitetty joulukuussa 2023.
Miten nukun yön ulkona talvella palelematta?
Talviyö pakkasessa on monelle kauhistus. Niin se oli minullekin ennen kuin kokeilin. Eräkarkun opiskeluajan opeilla aloitin, ja käytännön kokemus on tuonut lisäoppia. Olennaisinta on, ettei kylmä pääse hiipimään alapuolelta ja toki makuupussillakin on tärkeä merkitys. Puhumattakaan niistä pienistä nikseistä, jotka oppii vain testaamalla – ja palelemalla!
Makuupussin valinta
Itselläni on kolmen vuodenajan makuupussi, Marmotin naisten untuvamakuupussi. Makuupussini lämpöarvot ovat comfort -11,2 / limit -18,9 ja extreme -40,5 astetta. Niiden mukaan minun pitäisi pystyä nukkumaan mukavasti ja palelematta -11,2 asteen lämpötilassa. Olen palelevainen, joten tarvitsen paljon muutakin kuin tuon makuupussin.
Mitä suurempi fill power -lukema makuupussissa on, sitä suuremman tilavuuden untuva täyttää ja sitä paremmin se eristää. Fill power -arvon 550 ylittävä untuva voidaan määritellä erittäin hyväksi. Omassa pussissani arvo on 650, siis tuo erittäin hyvä.
Kylmällä kelillä untuvamakuupussi sisälle ja kuitupussi sen päälle
Marmotin makuupussi oli ensimmäinen varta vasten talviretkiä varten tehty hankinta ja samalla joulun 2017 paras lahja. Tuon makuupussin hinta vaihtelee 250-300 euron välillä. Kylmällä kelillä, siis minulla jo yli 10 asteen pakkasessa, laitan sen päälle ohuemman, kesäkäyttöön tarkoitetun kuitupussin. Näin untuvapussi pysyy kuivana ja kosteus tiivistyy kuitupussin pintaan, joka kuivuu untuvapussia nopeammin.
Millainen makuualusta palelevaiselle ja selkäongelmaiselle
Miten nukun yön ulkona talvella palelematta? Olen todellinen vilukissa ja tällä iällä – viiskyt plus – selkää, lonkkia ja polvia kolottaa aamuisin helposti. Ensimmäisellä kahden yön talviretkelläni tuntui, että joka paikkaa kolotti ja palelin molempina öinä. Nukkumisesta ei tullut mitään. Niinpä päätin panostaa kunnon makuualustaan, enkä ole katunut melkoisen kallista hankintaani.
Alimpana teltassa routamatto
Mitä minulla sitten on makuualustana? Teltassa majoittuessani alimpana on routamatto, joka peittää koko sisäteltan lattian. Jos olen ahkion kanssa liikkeellä, teltta kulkee kätevimmin rullattuna ahkion päällä, kaaret yhteen teipattuina. Routamatto kannattaa asettaa valmiiksi sisäteltan pohjalle.
Routamattoa myydään metritavarana rautakaupoissa. Hintaa kertyy 160 cm leveälle ja kahden metrin pituiselle routa-alustalle noin kymppi.
Routamaton päälle extreme-alusta
Routamaton päälle asetan extreme-alustan. Alumiinipintainen, pieneen tilaan taittuva tai rullautuva solumuovinen makuualusta on kevyt ja kestävä, hinnaltaan kympin paikkeilla. Makuualusta asetetaan alumiinipinta ylöspäin, ts. heijastava pinta nukkujaa kohti. Näin lämpö heijastuu takaisin nukkujaan eikä luovuta sitä maata kohti.
Käytän alustaa tauoilla myös istuinalustana, ja viereen mahtuu istumaan kaveri tai vaikka kaksi. Tätä alustaa käytän myös riippumatossa majoittuessani, jos alla ei ole aluspeittoa. Extreme-alusta suojaa hyvin myös tuulelta.
Päällimmäiseksi ilma- ja untuvatäytteinen makuualusta
Extreme-alustan päällä minulla on untuva- ja ilmatäytteinen makuualusta, merkiltään Exped Downmat HL Winter MW. Se on 9 cm paksu ja 183 cm pitkä. Alusta täytetään täyttöpussin avulla, jolloin pumpun painokaan ei ole lisäpainona ahkiossa tai rinkassa. Alustan täyttö on melko nopeaa, mutta tyhjentäminen vie enemmän aikaa. Alusta tulee tyhjentää rullaamalla alustaa kaksi-kolme kertaa, jotta kaikki ilma saadaan pois ja alustan saa mahtumaan takaisin omaan pussukkaansa.
Vaikka tämän makuualustan hankintahinta on kova, pääosin 250 eurosta ylöspäin, voin vakuuttaa, että investointi kannattaa. Ainut vika, minkä tästä alustasta olen löytänyt, on sen liukkaus ja kahina asentoa vaihtaessa. Olen asettanut pienen palan mattojen alle tarkoitettua verkkoa extreme-alustan ja makuualustan väliin. Kahina ja liukuminen vähenevät. Yksi ystäväni käärii pyyhkeellä makuualustat keskeltä yhteen. Hyvä niksi sekin!
Muita mukavuuksia selälle, niskalle, lonkille ja polville
Mukavuuden maksimoimiseksi käytän ilmatäytteistä retkityynyä pään alla. Ilman tyynyä niskani olisi aamulla siinä mallissa, että pään kääntymisestä olisi turha haaveilla. Kokemusta on!
En pysty nukkumaan pitkiä aikoja selälläni, joten kyljelläni nukkuessani asetan jonkin vaatekäärön, esim. fleece-paidan, polvien väliin. Lonkat ja polvet eivät kolota aamulla. Ja mikä mukavinta, paita on valmiiksi lämmin puettavaksi ylle.
Miten nukun yön ulkona talvella palelematta? Miten pysyn lämpimänä makuupussissa?
Moni palelee öisin talviretkellä. Se on ihan turhaa, koska konstit on monet! Jokainen löytää omansa, joskus heti tai joskus montaa eri niksiä kokeilemalla.
Lämminvesipullo jalkopäähän
Eräkarkun talviretkeilykurssilla kuulin ensimmäistä kertaa lämpöpullosta. Sen jälkeen pullo on kulkenut mukanani kaikilla retkillä. Lämpöpullolla tarkoitan yksinkertaisesti lämmintä juomaa kestävää juomapulloa. Vähän ennen nukkumaanmenoa laitan pulloon kiehuvaa vettä, tarkistan, että pullo on varmasti tiiviisti suljettu, kääräisen sen villasukkaan ja laitan sen makuupussin jalkopäähän.
Voin vakuuttaa, että on ihana tunne kömpiä valmiiksi lämmitettyyn makuupussiin. Aamulla jo jäähtyneen veden voi käyttää vaikkapa aamupuuron keittämiseen, kun vedestä on talviretkellä aina pula.
Villasukat, karvalakki, kypärämyssy ja sormikkaat
Ylläni minulla on makuupussissa merinovillakerrasto. Jalkaani laitan villasukat, jotka odottavat makuupussissa jalkopäässä lämminvesipullon vieressä. Oikein kylmällä kelillä vetäisen päähäni kypärämyssyn ja karvalakin. Miksi ihmeessä? Koska en osaa nukkua makuupussissa kuten monet muut, huppu tiiviisti pään ympärillä ja vain nenä näkyvissä.
Käteen laitan kevyet villasormikkaat, koska usein herään siihen, että olen työntänyt käteni ulos makuupussista ja sormet palelevat.
Toppahame on niin naisten kuin miestenkin retkeilyvaate
Koska palelen erityisesti selän ja lantion kohdalta, pidän yöllä lantion kohdalla toppahametta. Se on aivan ehdoton talviretkeilyvaate. Se sopii niin hiihtoon kuin tauollekin, ja sitä voivat käyttää myös miehet. Lue lisää toppahameen monikäyttöisyydestä Ruka News -lehteen kirjoittamastani artikkelista.
Iltajumppa tai kevyttä liikuntaa ja vessakäynti ennen makuupussiin menoa
Ennen makuupussiin kömpimistä teen pienen liikuntasuorituksen joko kävellen tai kevyen iltajumpan muodossa. Näin veri lähtee kiertämään eikä minulla ole kylmä makuupussiin mennessäni. Aivan viimeiseksi pitää muistaa käydä vielä iltapissalla. Mikään ei ole niin ikävää kuin huomata heti makuupussiin mentyään, että sittenkin olisi vielä pitänyt käydä vessassa.
Tästä huolimatta lähes aina aamuyöstä herään ja joudun kömpimään ulos makuupussin lämmöstä. Pissahädän kanssa on ihan turha kärvistellä siellä makuupussissa, pyöriä ja miettiä mennäkö vai eikö. Paras mennä saman tien! Sen jälkeen voi nukkua vielä pitkään.
Naposteltavaa makuupussiin
Joskus vilu herättää aamuyöstä. Viluntunne ei välttämättä ole merkki sään kylmenemisestä vaan energiavajeesta. En pysyt illalla syömään niin paljon, että energia riittäisi aamuun saakka. Talviretkellä energiaa kuluu yllättävän paljon.
Viluntunteen varalle minulla on aina teltan taskussa pähkinöitä ja rusinoita, joita voi napostella aamuyön tunteina. Tämänkin opin Eräkarkussa opiskellessa. Oli muuten hyvä koulu, suosittelen lämpimästi! Voit lukea tästä blogini, Eräopasopinnot Eräkarkussa, opiskelu eräoppaaksi elämän parasta aikaa
Lämpimiä ja kolotusvapaita talviretkiä kaikille erätovereille ja talviretkeilijöille!
Lisää tarinaa talviretkeilystä voit lukea täältä.
Vuokraan liukulumikenkiä ja lumikenkiä Rukalla. Lue lisää retkeilyvälinevuokraus
Jos haluat oppia lisää hiihtovaelluksesta, lataa ilmainen varusteluettelo ja talviretkeilyvinkit tästä.
Talvivaelluksen varusteluettelo ja talviretkeilyvinkit.