Kaupallinen yhteistyö Bikester
Satakunnan maastopyöräilyreitit kutsuvat harjuille, hiekkadyyneille ja neulaspoluille. Satakunnassa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet maastopyöräilyyn, ja maanteitä pitkinkin voi pyöräillä idyllisissä maalais- ja merimaisemissa. Satakunnasta löytyy aloittelijalle tasamaan helppoja maastopyöräilyreittejä ja kokeneemmalle konkarille kallioisia jyrkänteitä ja juurakkopolkuja. Kerron tässä artikkelissa muutamasta aloittelijalle sopivasta päiväretkeen soveltuvasta suosikkikohteestani Satakunnassa tarinankerronnalla höystettynä.
Harjavallan Hiittenharjulla pyöräillään läpi vuoden
Harjavallan Hiittenharju tarjoaa sekä korkeuseroja että tasamaata. Tasaiset ja helppokulkuiset neulaspolut soveltuvat aloittelevalle maastopyöräilijälle. Litorinanmeren kivikkoiset rantavallit ja laskettelurinteen maastot tarjoavat haastetta kokeneemmallekin konkarille. Harjulle noustessa saa sykkeen takuuvarmasti nousemaan.
Ensimmäisen kerran tutustuin Hiittenharjuun maastopyörällä ystäväni Sirpan kanssa joitakin vuosia sitten. Vuokrasimme fatbiket paikan päältä Hiittenharjun Elämyssafareilta. Ajelimme ristiin rastiin pitkin mäntykangasta. Emme turvautuneet karttaan, joten olimme välillä aivan hukassa suuntavaistomme mentyä sekaisin. Laavu kuitenkin löytyi ja nautimme maittavat rekieväät.
Hiittenharjulta löytyy kauniiden mäntykangasmaastojen lisäksi kivoja taukopaikkoja: pienin laavu sijaitsee lasten hiihtomaassa, kotalaavu (kuvassa oikealla) Sortin lenkkinä tunnetun reitin viiden kilometrin reitillä ja tavallinen laavu (kuvassa vasemmalla) kahdeksan kilometrin reitillä.
Voit lukea Hiittenharjun monipuolisista hiihtoreiteistä täältä: Hiihtoretki Harjavallan Hiittenharjulle.
Mikä ihmeen HiiPi-reitti?
Jos kaipaat pidempää pyöräilyretkeä, suosittelen lähtemään HiiPireitille. Mikä se sellainen on? Se on Hiittenharju-Pitkäjärvi -reitti, joka lähtee Hiittenharjun laskettelukeskukselta Litorinanmeren rantavallien yli kohti Kokemäen Pitkäjärven vapaa-ajankeskusta. Matka taittuu rantavallien jälkeen pitkin helppokulkuisia neulaspolkuja historiallisen Huovintien maisemissa mäntykankaiden halki. HiiPireitti on merkitty hyvin maastoon kyltein, ja reitin varrella on myös mukavia taukopaikkoja, kuten Palojärven laavu HArjavallassa ja Pikkulaavu sitten Kokemäen puolella lähempänä Pitkäjärveä. Koko reitin pituus yhteen suuntaan on 15 km.
Hiittenharjun talvipyöräilyreitti on suosittu – ja voihan sinne liukulumikengilläkin suunnata!
Neulaspolkuja voi kesällä ajaa tavallisellakin pyörällä, mutta toki fatbike leveine renkaineen helpottaa menoa. Talvella fatbike on ehdoton. Satakunnassa on parina viime vuonna satanut mukavasti lunta, mikä on lisännyt talvipyöräilyn suosiota. Hiittenharjulla on laaja polkuverkosto, ja alueella toimiva yritys Bikestoppi on lanannut polkuja talvipyöräilijöiden iloksi. Niin, ja mukavahan tuolla on taivaltaa myös liukulumikengillä!
Olen tutustuttanut monia asiakkaitani ja ystäviäni liukulumikenkäilyn saloihin Hiittenharjulla. Viime talvena mukaani pääsi Mari, johon olen tutustunut järjestämilläni melontaretkillä. Mari ei ollut koskaan kokeillut liukulumikenkiä, joten niinpä suuntasimme testailemaan niitä umpihankeen ja lanatuille poluille. Aika meni kuin siivillä ja retkestämme tuli huomattavasti pidempi kuin alun perin piti. Mutta olipa mukavaa!
Jos muuten haluat kokeilla liukulumikenkiä, vuokraan niitä Nakkilassa lumitilanteen mukaan.
Hiittenharjun palvelut pyöräilijöille:
Alueella on kaksi vuokraamoa, jotka molemmat vuokraavat tavallisia fatbikeja
Bikestoppi ja Hiittenharju Elämyssafarit
Yyterissä voi pyöräillä meren rannalla tai pitkin pikkuteitä ja polkuja
Yyteriä ei turhaan kutsuta Porin matkailun kärkikohteeksi. Nähtävää ja koettavaa löytyy maastopyöräilyn lisäksi kiipeilijöille Seikkailupuisto Huikeessa, lintubongareille Yyterin lietteillä, ja melojille ja surffaajille Virkistyshotellin ympäristössä. Unohtamatta tietenkään Yyterin hiekkarantaa!
Yyterissä aurinko kimmeltää meren aalloilla ja hiekka on muodostanut toinen toistaan upeampia dyynejä. Yyterin hiekkapohjaisessa maastossa on paljon eri reittivaihtoehtoja. Yyterin polut sopivat aloittelijoille, ja osa reiteistä on mahdollista kiertää tavallisellakin pyörällä.
Yyterissä kulkee noin yhdeksän kilometrin pituinen merkitty maastopyörälenkki. Liikkeelle voi lähteä vaikkapa Yyterin virkistyshotellilta tai Huikeen seikkailupuistosta.
Osalla reiteistä on pitkospuita, useimmiten paljon leveämpiä kuin kuvassa, jonka otin linturetkellä huhtikuun lopussa.
Yyterin alueen palvelut pyöräilijöille
Seikkailupuisto Huikee vuokraa sekä fatbikeja että sähköfatbikeja
Pikku-Lapiksi kutsutulla Säkylänharjun ja Virttaankankaan Harjureitillä on pituutta noin 28 kilometriä
”Pikkulappina” tunnettu reitistö sijaitsee Varsinais-Suomen ja Satakunnan raja-alueella keskellä Lounais-Suomen ainoaa yhtenäistä harjujaksoa Säkylänharjun-Virttaankankaan alueella.
Harjureitin kokonaispituus on noin 28 km ja siitä lähes puolet on valaistu talviaikaan. Reitistöllä on leveitä niin patikointiin kuin pyöräilyynkin sopivia merkittyjä polkuja ja metsäteitä. Reitit on merkitty lähtöpaikkojen opastustauluille ja reitti on etäisyysviivoitettu.
Yhtenä Harjureitin kohokohdista on harjualueen korkein kohta, 143 metriä merenpinnasta oleva Porsaanharju, jossa on hieno näköalalaavu. Jokamiehen oikeuksin voit käyttää reitistöllä muitakin laavuja. Pari vuotta sitten olimme ystäväni Salmen kanssa tutustumassa Harjureittiin pyörillä. Me nautimme rekieväät Klemettilaavulla.
Salme yritti epätoivoisesti säätää kännykkäänsä ottamaan meistä yhteiskuvaa, mutta kännykkä ei ollut yhteistyökykyinen. Niinpä nappasin salaa kuvan Salmesta…
Lähdimme liikkeelle Kantolaavulta Virttaantien varresta. Minun tuli fatbikea ikävä, koska sen verran hiekka upotti ja sai ”citymaasturini” vikuroimaan. Pääsimme kuitenkin määränpäähämme Kankaanjärvelle, joka on kerrassaan upea nähtävyys. Kankaanjärvi on 15 metriä ympäristöään alempana oleva kirkasvetinen suppajärvi, joka on syntynyt jääkauden seurauksena. Hiekan sisään on jäänyt jäälohkare, joka on sulanut ja muodostanut supan. Nyt valtavasta kuopasta on jäljellä vain pieni, kirkasvetinen Kankaanjärvi.
Harjureitin palvelut pyöräilijöille
harjureitti.fi
Harjureitin kartta
Alueella pyöriä vuokraa Virttaabikes
Nakkilan koskien maisemat sopivat hyvin kaltaiselleni maantiepyöräilijälle
En ole harrastanut paljonkaan maastopyöräilyä. Sen sijaan pyöräilen usein parinkymmenen kilometrin mittaista lenkkiä Kokemäenjokivarressa Nakkilasta Harjavaltaan joen molemmin puolin. Kerran kävin matkan varrella tutustumassa kaikkiin jokivarren laavuihin. Ne ovat vähän piilossa, alhaalla mutkittelevan Kokemäenjoen rannoilla. Voit lukea lisää Nakkilan koskien palveluista kirjoittamastani artikkelista täältä: Kalaan Nakkilankoskille
En ole aktiivinen maastopyöräilijä – vielä!
Satakunnassa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet niin maastopyöräilyyn kuin maantiepyöräilyynkin. En kuitenkaan ole kovin aktiivinen maastopyöräilijä. Minulla on painava ja kankea fatbike, jolla ei kovin vaativille reiteille voi lähteä. Tuo fatbike on minulla Rukan kakkoskodissa lähes tyhjänpanttina, koska lähdenpä minne suuntaan tahansa, mäkiä riittää.
Rukan mäkisiin maastoihin sähköpyörä olisi ehdoton. Olen jo perehtynyt sähköpyörävalikoimiin ja haaveeni onkin sähköavusteinen fatbike. Tutustu sinäkin Bikesterin monipuoliseen sähköpyörävälikoimaan. Siellä minäkin olen surffaillut! Bikesterista löytyy myös pyöräilyvaatteet ja pyöräilytarvikkeet – oikeastaan kaikki, mitä pyöräilijä tarvitsee.
Tämä fatbike palvelee minua nyt Rukalla. Kuva on muuten yhdeltä hienoimmista maisemista Kokemäenjokilaaksossa: näkymä Harjavallan voimalaitoksen 27 metriä korkean padon päältä alas Kokemäenjoen jokiuomaan. Kuvaushetkellä uoma oli lähes kuiva, mutta keväällä tulvan aikaan vesi syöksyy voimalla alas patoluukuista ja vesisuihku peittää lähes koko alueen.
Miten aloitan maastopyöräilyn
Pyöräilyn suosio lähti huimaan nousuun koronapandemian aikana. Pyöräilyn aloittamisen kynnys on madaltunut, ja sähköpyörien yleistyminen on saanut yhä useamman suuntaamaan myös mäkiseen maastoon.
Pyöräilyn aloittaminen on suhteellisen helppoa. Kuten monessa muussakin lajissa, heti ei tarvitse ostaa omia välineitä, vaan lajiin tutustumisen voi aloittaa vuokraamalla pyörän ja varusteet. Satakunnassa on useita paikkoja, jotka vuokraavat pyöriä. Niistä onkin jo maininta reittien kuvausten yhteydessä.
Yksi vaihtoehto tutustua maastopyöräilyyn on Suomen Ladun järjestämät yhteislenkit ja lajikurssit, joilla voi oppia ajotekniikkaa ja pyörän hallintaa.
Porin seudulla ainakin Porin Latu, Harjureitillä Huovinretki ry ja Harjavallassa Harjavallan Latu ja Polku järjestävät yhteislenkkejä.
Mitä tarvitsen mukaan pyöräretkelle
Pyörän – joko vuokratun tai oman – lisäksi tarvitset kypärän, mielellään käsineet ja ajolasit (silmä- tai aurinkolasit) suojaamaan silmiä oksilta, pölyltä ja hyönteisiltä.
Ensiapuvarusteet kannattaa aina olla mukana. Pyörän huoltoa ja korjaamista varten tarvitset pumpun, sisärenkaan ja pienen monitoimityökalun.
Suunnistamiseen mukaan kartta ja kompassi tai karttasovellus kännykkään. Huolehdithan muuten, että sinulla on 112-sovellus ladattuna kännykkääsi hätätilanteiden varalle.
Reittejä
Lisäinfoa erilaisista maastopyöräilyreiteistä löydät mm. osoitteista mtbreitti.fi ja jalki.fi.
Saapa nähdä, innostunko hankkimaan sähköfatbiken… Joka tapauksessa toivotan sinulle hyviä pyöräretkiä. Käy tutustumassa Satakunnan reitteihin ja Bikesterin valikoimiin!