fbpx

Melonnan harrastamisesta haaveilee moni, mutta pelko tai jokin muu estää aloittamisen. Pelkäätkö, että kajakki kaatuu ja jäät jumiin? Vai etkö ehkä tiedä lajista riittävästi? Näin aloitat melonnan harrastamisen turvallisesti. Artikkelin lopussa seitsemän pelkoa aiheuttavaa ennakkokäsitystä melonnasta ja siitä, pitävätkö ne paikkansa. Lue vinkkejä aloittelijalle.

Melontaharrastuksen aloittaminen turvallisesti onnistuu parhaiten oppaan kanssa. Saatat jo ensimmäisen melontakerran jälkeen jäädä koukkuun -et kajakkiin, vaan melonnan harrastamiseen.

Näin aloitat melonnan harrastamisen turvallisesti

Monen mielestä melonnan aloittaminen tuntuu jännittävältä ja pelottavalta. Mukavan harrastuksen aloittaminen jää sikseen. On totta, että kajakki on kapea ja vaikuttaa kiikkerältä. Kajakissa istutaan pienessä aukossa aukkopeitteen sisällä. Vesikin saattaa olla elementtinä pelottava.

Ensimmäisellä melontakerralla voittaa yleensä kuitenkin ainakin kaksi pelkoaan: kajakki ei kaadukaan helposti eikä melonta ole vaikeaa. Useimmiten käy niin, että on saatu yksi melontaharrastaja lisää.

Melontaohjaajalle mikään ei ole palkitsevampaa kuin saada asiakas voittamaan pelkonsa ja ylittämään itsensä. Moni hihkuu riemusta ensimmäisen kajakkiretkensä jälkeen ja palaa halusta tulla uudelleen.

Artikkelin lopppun olen listanut seitsemän kajakkimelontaan liittyvää pelkoa ja ennakkokäsitystä, jotka haluan oikaista.

Melontaharrastuksen aloittamiseen on monta polkua – kaikkiin tarvitset kokeneemmalta oppia

Melonnan voit toki aloittaa vuokraamalla kajakin omatoimisesti. Monet vuokraamot, yritykset ja melontaseurat haluavat toimia vastuullisesti. Kajakin vuokraajalta edellytetään melontakokemusta.

Minäkään en vuokraa kajakkia kokemattomalle. Sen sijaan järjestän mielelläni alkuopastuksen, jonka jälkeen kajakin voi vuokrata omatoimisesti. Useimmiten se ensimmäinen kokeilu johtaa jatkoon!

Toinen vaihtoehto on ostaa oma kajakki. Helposti tulee hankittua vääränlainen, itselle sopimaton kajakki. Ennen oman kajakin hankkimista kannattaa testata useita kajakkeja esimerkiksi vuokraamalla kajakki paikalliselta yritykseltä. Kokeilemalla löytyy se oma ja itselle sopiva. Omallakin kajakilla kannattaa osallistua opastettuihin melontoihin ja kartuttaa melontataitojaan

Voit myös liittyä melontaseuraan, mutta niilläkin pääosalla jäsenyyden edellytys on Meloja 1 -peruskurssin suorittaminen. Meloja 1 -peruskurssille kannattaa osallistua.

Omatoimisesti opettelemalla et välttämättä opi riittäviä perustaitoja oikein. Näin aloitat melonnan harrastamisen turvallisesti: ensin Meloja 1 -peruskurssille tai melontakokeiluun, ja sen jälkeen alkaa omatoiminen harjoittelu yksin tai mieluummin kaverin kanssa.

Meloja 1 -peruskurssilta saat varmuutta melontaharrastuksen aloittamiseen turvallisesti

Meloja 1 -peruskursseja järjestävät kaikkialla Suomessa niin melontaseurat kuin yrityksetkin. Meloja 1 -peruskurssilla opetellaan melonnan perustekniikoiden lisäksi kaatuminen, kajakista poistuminen vedessä ja paripelastautuminen. Kajakilla kaadutaan siis tarkoituksella.

Tuntuuko, että kynnys peruskurssille osallistumiseenkin on liian korkea? Ei hätää, tarjolla on myös aloittelijoille suunnattuja melontakokeiluja ja tutustumistapahtumia. Tällaisia järjestävät yritykset, melontaseurat ja Suomen Ladun jäsenyhdistykset.

Pelastautuminen takaisin kajakkiin on välttämätön taito opetella

Melonnan peruskurssilla opetellaan, miten kajakista pääsee pois ja melontakaverin avustamana takaisin kajakkiin. Tämä on taito, joka ihan jokaisen omatoimimelojankin tulee osata.

Paripelastautuisen lisäksi tulisi ehdottomast opetella pelastautuminen myös yksin. Saattaa käydä myös niin, että kaverikin kaatuu ja on samanaikaisesti veden varassa. Pelastautumistaidot voivat pelastaa hengen!

Näin aloitat melonnan harrastamisen turvallisesti
Kajakin kaataminen on turvallista, kun apu on lähellä. Pelastautumista kannattaa harjoitella.

Paras keino päästä kaatumisen pelosta on kaataa kajakki heti harrastuksen alkuvaiheessa. Se auttaa ymmärtämään, ettei kajakki kaadukaan kovin helposti. Myös pelko siitä, että kaatuneesta kajakista ei pääse pois, osoittautuu turhaksi.

Melonta sopii lähes kaikille, kaikenikäisille ja myös monille erityisryhmille. Tässä harrastuksessa yhdistyvät luonto, liikunta ja elämykset. Melonnan helppous tuo ihmisiä mukaan harrastuksen pariin. Pohditko nyt, että miten niin melonnan helppous? Kajakillahan voi kaatua eikä pääse pois vedestä ja hukkuu.

Kaatuuko kajakki helposti?

Kajakkiin nouseminen ja siitä poistuminen ovat yleensä ne vaiheet, joissa kajakki saattaa kaatua. Oppaan ohjeita kannattaa kuunnella ja noudattaa. Voit lukea blogistani ohjeet, miten kajakkiin noustaan ja miten siitä poistutaan kaatumatta.

Meloessa kajakki kaatuu harvoin, kunhan meloja pitää itsensä tasapainossa ja ryhdikkäänä aukon keskellä. Meloessa ei saa kurkotella sivulle eikä nojata taaksepäin. Kajakki voi toki kaatua koskessa, kovassa aallokossa tai kiveen törmätessä. Aloittelija tuskin kuitenkaan lähtee aivan harrastuksen alkuvaiheessa koskeen tai kovaan aallokkoon.

Usko pois, minullakin yksi pahimmista peloista on ollut jäädä kajakkiin jumiin. Olen lapsena ollut vähällä hukkua uimapatjakuperkeikkoja harjoitellessa.

Sama paniikinomainen tunne palaa vieläkin joskus, kun harjoittelemme pelastautumista. En millään uskaltaisi kaataa kajakkia, vaikka tiedän pulpahtavani pintaan kuin korkki lähes heti.

Turvallisuutta lisää se, että melottaessa pidetään aina melontaliivejä. Olen voittanut oman pelkoni uimahalliharjoituksissa, joihin osallistun talvella aina kun mahdollista.

Jos edelleen epäröit osallistumista peruskurssille, varaa melontakokeilu

Aloittelijoille järjestetään myös melontakokeiluja, joita tarjoavat monet melontaseurat ja yritykset. Minulla on tapana käydä turvallisuusasiat perusteellisesti läpi heti melontakokeilun aluksi. Vasta sen jälkeen asiakas pääsee istumaan kajakkiin. Aloitamme kuivalla maalla ja vasta sitten vedessä. Ja itse asiassa kajakki tuntuu huterammalta kuivalla maalla kuin vedessä.

Kajakki valitaan melojan koon ja taitotason mukaan
Kajakki valitaan melojan koon ja taitotason mukaan

Asiakas saa itse testata kajakin kiikkeryyttä aivan rantavedessä. Otan tukevan otteen kajakista. Asiakas saa kallistella sitä rantavedessä puolelta toiselle turvallisesti. Moni myöntää, että eihän se kajakki kovin helposti kaadu, vaikka keinuukin.

Melontakokeilun jälkeen olet aivan varmasti voittanut sen verran pelkoasi, että voit huoleti osallistua melonnan peruskurssille, Meloja 1 -peruskurssille.

Kajakki valitaan melojan koon ja taitotason sekä kajakin käyttötarkoituksen mukaan

Tukevalla peruskajakilla aloittelijakin voi lähteä vesille ilman pelkoa siitä, että kajakki kaatuisi. Mitä tasaisempi pohja, sitä vakaammalta kajakki tuntuu vedessä. Kajakin kuuluukin hieman keinua. Lantion pitää joustaa mukana ja vartalo pidetään rentona. Kallistelu on osa ohjaustekniikoita. Niitä opetellaan taitojen edistyessä.

Kajakkeja on eri kokoisia -pienempiä pienikokoisille ja suurempia kookkaammille. Kajakkien istuma-aukotkin ovat eri kokoisia. Jos kaatumista ja kajakista poispääsyä jännittää, kannattaa ainakin aluksi valita isoaukkoinen kajakki.

Tuntuuko vieläkin siltä, että pelko tai jokin muu seikka estää melonnan aloittamisen? Oikaistaanpa muutama ennakkokäsitys:

Nämä seitsemän ennakkokäsitystä haluan oikaista:

  1. Kajakki kaatuu ja sinne jää jumiin.
    Kajakki ei kaadu helposti eikä sinne jää jumiin. Jos silti epäilet, varaa vaikka yksityistunti oppaan kanssa.
  2. Kajakki on kiikkerä.
    Kajakki ei ole kovin kiikkerä. Aloittelijalle valitaan mahdollisimman vakaa, tasapohjainen kajakki. Kun et kurkottele sivulle ja istut ryhdikäännä, kajakki ei kaadu. Kajakkiin nousu ja siitä poistuminnen opetetaan aivan aluksi.
  3. En osaa meloa.
    Melontataitoa ei tarvita kurssille tai melontakokeiluun tullessa. Melontakokeilut ja melonnan peruskurssit on tarkoitettu aloittelijoille.
  4. Olen liian iso, minulle ei löydy sopivaa kajakkia.
    Isokokoisellekin löytyy sopiva kajakki. Kajakeissa on tilavia ja isoaukkoisia kajakkeja.
  5. Olen niin jäykkä, etten pääse kajakkiin.
    Jäykkyys ja kankeus ei ole este. Keinoja on monia ja apua on tarjolla. Kyllä se melonta vetreyttää!
  6. En osaa mennä kajakkiin.
    Kajakkiin nouseminen ja siitä poistuminen opetetaan kurssilla. Sitä varten on kokeilut ja kurssit, jotta opit.
  7. Kajakki uppoaa, jos kaadun. En pääse siihen takaisin.
    Kajakki ei uppoa ja siihen pääsee takaisin. Istuma-aukon edessä ja takana on väliseinät. Jos kajakki kaatuu, vettä tulee ainoastaan istuma-aukkoon. Kajakissa on useita väliseinällisiä säilytyslokeroita, jotka ovat täynnä ilmaa ja niiden kannet ovat vesitiiviitä. Peruskurssilla opetetetaan myös, miten kajakkiin pääsee takaisin, jos se kuitenkin kaatuu.

Liikkuminen luonnossa eheyttää ja voimaannuttaa. Luonnossa stressi vähenee ja mieli lepää. Kun liikkumiseen lisätään ripaus seikkailua ja vähän leikkimieltä, unohdat arjen murheet ainakin hetkeksi ja löydät uusia voimia. Melontaharrastus on karkottanut omat murheeni jo monesti.

Varaa melontakokeilu tai osallistu melonnan peruskurssille

Jos asut Satakunnassa tai lähialueilla, tervetuloa järjestämilleni retkille tai kursseille.

Jos asut muualla, melontakursseista ja melonnasta löydät paljon tietoa Melonta- ja Soutuliiton sivuilta sekä Suomen Melontakouluttajien sivuilta.

Näin aloitat melonnan harrastamisen turvallisesti
Melontakokeilu on turvalinen ja helppo tapa tutustua kajakkimelontaan.

Kirjaudu blogini seuraajaksi

Kirjaudu blogini seuraajaksi. Se onnistuu sivupalkin linkistä antamalla sähköpostiooitteesi. Luvassa on pääosin matalan kynnyksen melontavinkkejä aloittelijoille ja harrastuksen alkutaipaleella oleville: varusteita, tekniikkaa, omakohtaisia kokemuksia, reittiesittelyjä ja retkikertomuksia.

Aiheet perustuvat ennakkokyselyyn, jonka tein melontaa harrastaville ja facebook-sivuni seuraajille. Pääset lukemaan melontablogiani tästä.

Lisäksi blogissani on muutakin retkeilyä kuin melontaa: patikkaretkiä, hiihtoa, retkikohteiden esittelyä sekä retkeily- ja varustevinkkejä. Tustustu niihin tästä: Blogin kategoriat ja aiheet.

Miksi kirjoitan melonnasta ja haluan sinunkin alkavan harrastaa sitä?

Olen harrastanut melontaa lapsesta saakka. En ole hurjapää, vaan ihan tavallinen, vähän varovainenkin retkimeloja. Olen silti kouluttautunut eräoppaaksi ja melontaohjaajaksi. Oma luontosuhteeni on rakentunut jo pikkulapsesta. Meloessa tunnen pääseväni lähimmäksi luontoa.
Lue tästä syyt, miksi aloin kirjoittaa melontablogia.

Haluan saada sinutkin innostumaan melonnasta, koska… tai ehkä en kerrokaan. Toivon, että löydät melonnan ilon itse.

Turvallista melontaa, ja rohkeasti vaan ensikertalaisetkin kajakkiin. Harvoin se kajakki kaatuu ja kyllä sieltä pois pääsee.

Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Tutustu blogin artikkeleihin

Hetkiä ja retkiä luonnossa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: