Kannattaako elämänmuutos? Tuoko elämänmuutos iloa elämään? Epätasapaino elämän eri osa-alueiden välillä kuormittaa monia. Selkeää monelle on se, mistä ehdottomasti haluaa pois, mutta tavoite on hämärän peitossa. Muutokseen liittyy aina epävarmuutta ja pelkoja. Entä jos se, mihin pyrkii, ei ehkä tuokaan toivottua muutosta? Entäpä, jos tilanne menee vain pahemmaksi? Entä, jos matkalla kohtaakin vain lisää esteitä? Entä, jos lähipiiri ei kannusta? Lue lopusta ohjeet rohkeaan elämänmuutokseen.
Luin jokin aika sitten Elina Jalosen kirjoittaman blogin elämänmuutoksesta.
Jalonen pohtii blogissaan, miksi pidämme kynsin hampain kiinni vanhasta, olemme turhautuneita, kyynisiä ja levitämme tätä mielialaa ympärillemme. Oma tilanteeni runsaat kaksi vuotta sitten oli juuri tuo. Yksi epätyydyttävä asia ei kuitenkaan yleensä johda elämänmuutokseen, vaan epätyydyttäviä asioita tarvitaan useita. Stressiä ja tyytymättömyyttä voivat aiheuttaa monet asiat kuten raskas taloudellinen tilanne, epätyydyttävä työtilanne, kuormittavat perhe- tai muut ihmissuhteet, kiire, stressi, riittämättömyyden tunne, arvostuksen puute tai lähes mikä tahansa. Aiheet ovat hyvin yksilöllisiä. Omalla kohdallani kuormittavuutta oli lähes kaikilla edellä mainituilla elämän osa-alueilla.
Jalonen toteaa blogissaan, että ensimmäisen askeleen joutuu ottamaan tyhjän päälle eikä lopputuloksesta ole takuita. Itse jäin lähes tyhjän päälle irtisanouduttuani tutusta ja turvallisesta 16-vuotisesta työsuhteesta. Työ ei kuitenkaan ollut ainut elämänuutokseen johtava syy, vaan se oli se yksi, josta ehdottomasti oli irtauduttava, jotta elämänmuutoksen voi toteuttaa.
Elämänmuutos tapahtuu vaiheittain
Kolmisen vuotta jatkuneen elämänmuutokseni aikana olen harmitellut, miksi en irtisanoutunut aiemmin. Vasta tänä kesänä, kun olen löytänyt kohtuullisen hyvän tasapainon elämäni eri osa-alueiden välillä, ymmärrän miksi. Olen vastannut itselleni, että aika ei ollut kypsä. Kysyin jo joitakin vuosia sitten itseltäni, mitä todella haluaisin. Vastasin, että haluan pois työstäni, jotta voin saada vaihtelua, mahdollisuuden liikkua enemmän luonnossa ja toimia matkailualalla. Samalla saisin enemmän aikaa itselleni, perheelleni ja iäkkäille, apua tarvitseville vanhemmilleni. Tulevaisuus oli kuitenkin aivan hämärän peitossa, kun tammikuussa 2017 lähdin opiskelemaan eräoppaaksi ja jäin opintovapaalle. Se oli ensimmäinen askel. Ainut asia minkä tiesin oli se, etten koskaan palaisi työhöni. Tuolloin kirjoitin elämäni ensimmäisen blogin: Eräopasopinnot Eräkarkussa – elämän parasta aikaa.
Toinen iso askel oli irtisanoutuminen keväällä 2018. Jälkeenpäin tarkasteltuna matkani tyytymättömästä ja uupuneesta toiminnanjohtajasta tyytyväiseksi ja energiseksi matkailualan monitoimiyrittäjäksi on ollut täynnä sattumia ja valintoja, jotka ovat kuljettaneet minua kohti seuraavaa etappia. Opiskelin, perustin yrityksen, irtisanouduin, valmistuin eräoppaaksi ja aloin yrittää vähän kaikkea. Pienistä puroista saan kerättyä jonkinmoisen toimeentulon. “Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot,” totean usein. Välillä motivoin sillä itseäni jatkamaan ja ideoimaan uutta.
Kiitos kuuluu monille
Minua on usein piinannut epäusko, huono itseluottamus ja pessimismi. Olen ollut välillä aivan varma, etten koskaan valmistu eräoppaaksi, en saa asiakkaita ja muutenkin kaikki menee pieleen. Mutta ei – minä olenkin onnistunut! Kiitos siitä kuuluu monille, erityisesti minua kannustaneille: puolisolleni Jarmolle, molemmille pojilleni, yhteistyökumppaneilleni, eräperheelleni – siis opiskelukavereilleni – sekä tietysti asiakkailleni.
Olen oppinut tunnistamaan omat vahvuuteni, heikkouteni ja omituiset toimintatapani. Niistäkin huolimatta voi onnistua.
Elämysten tuottaminen motivoi
Tärkeintä on tunnistaa, mikä itseä motivoi. Minua motivoi eniten tyytyväinen asiakas. On upea tunne, kun voi tuottaa luontoelämyksiä asiakkaille. Poitiivinen palaute kannustaa. Vilpitön kommentti “kiitos ihanasta elämyksestä” on todella palkitseva. Mikään ei kuitenkaan ole niin palkitsevaa kuin saada asiakas tai koulutettava voittamaan pelkonsa ja ylittämään itsensä. Aivan parhaita motivaattoreita ovat lapset ja nuoret onnistuessaan ja riemuitessaan. He ovat aitoja!
Kannattaako elämänmuutos? Kyllä, vaihtelu virkistää
Halusin elämääni vaihtelua ja sitä toden teolla olen saanut. Akukevät sujui Kuusamossa hiihtäen ja retkeillen sekä kirjoittaen matkailu- ja retkeilyaiheisia artíkkeleita Koillissanomien toimitusavustajana. Keväällä palasin Satakuntaan ja perustin kajakkivuokraamon. Olen tuottanut melontaelämyksiä välillä yrittäjänä, välillä melontaseuran talkoolaisena. Olen järjestänyt melontaretkiä ja melonnan peruskursseja. Lisäksi olen löytänyt itseni vetämästä tiimikisailuja ja yritysten tykypäiviä. Olen esiintynyt kalastusmatkailuohjelman kuvauksissa, toiminut kalastusoppaana, patikkaretken vetäjänä ja eräoppaan näyttötutkinnon arvioijana. Kaiken tämän lisäksi olen pystynyt huolehtimaan iäkkäistä vanhemmistani, viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä retkeilemään. Katsotaan, mitä keksin talveksi. Suunta on kuitenkin selvä: Ruka-Kuusamo!
Kymmenen vinkkiä rohkeaan elämänmuutokseen
Alla listattuna vielä omat kymmenen vinkkiäni elämänmuutokseen. Näiden noudattaminen ei ole ollut minulle helppoa, mutta noudattaminen on kannattanut.
- Mieti, mistä ainakin haluat eroon, jotta elämänmuutos voi alkaa
- Tiedä, mitä haluat. Ole rohkea!
- Pyri tavoitteeseesi määrätietoisesti
- Usko itseesi
- Luota intuitioon
- Älä lannistu vastoinkäymisistä
- Siedä epävarmuutta
- Mieti, mikä sinua motivoi ja keskity tekemään juuri sitä
- Iloitse onnistumisista
- Ole aina valmis muutoksiin
Jos haluat lukea lisää elämänmuutoksestani. lue tästä http://avecmarja.fi/askeleesta-luontoon-tulikin-loikka/