fbpx

Aikuiskoulutustukea kannattaa hakea. Sain sitä omiin eräopasopintoihini. Tukea haetaan Työllisyysrahastosta. Tukea voi saada, jos on ollut työelämässä yhteensä vähintään 8 vuotta ja nykyisen työnantajan palveluksessa tai päätoimisena yrittäjänä vähintään vuoden. Tarkemmat ja ajantasaist rajoitukset ja ohjeet kannattaa lukea Työllisyysrahaston sivuilta. (linkki päivitetty 10/2020)

Kirjoitin elämäni ensimmäisen blogin aiheesta Eräopasopinnot -elämän parasta aikaa. Otsikon väittämä on niin totta. Voisin melkeinpä esittää oodin aikuiskoulutustuelle, niin hyvä tukipilari se oli.

Alku aina hankalaa….

Aloitin erä- ja luonto-oppaaksi opiskelemisen tammikuun alussa (1/2017). Kuvittelin suoriutuvani moisesta noin vain työn ohesssa, mutta eihän se ihan niin mennytkään. Käytin alkuvuonna Eräkarkun lähipäiviin lähes kaikki kertyneet lomani ja ylityövapaani.

Ylityökertymää suorituskeskeisellä työnarkomaanilla toki riitti, mutta opinnot kärsivät työn tekemisestä, ja töissä en saanut riittävästi aikaan, kun piti olla milloin milläkin kurssilla.

Kun samaan aikaan ajoittui kaukana asuvien vanhempieni kunnon olennainen heikentyminen, aika ei yksinkertaisesti riittänyt kaikkien asioiden hoitamiseen.

Aikuiskoulutustuki pelastajana

Eräkarkun opiskelukavereilta kuulin aikuiskoulutustuesta, joka mahdollistaisi kokopäiväisen opiskelun. Se olisi vieläpä normaalia opintotukea selvästi suurempi.

Aikuiskoulutustukea voi saada, jos on ollut työelämässä yhteensä vähintään 8 vuotta ja nykyisen työnantajan palveluksessa tai päätoimisena yrittäjänä vähintään vuoden. Tarkemmat rajoitukset ja ohjeet kannattaa lukea Työllisyysrahaston sivuilta.

Minulla oli työuraa jo pelkästään nykyisenkin työnantajan palveluksessa 16 vuotta. Jätin työnantajalleni opintovapaahakemuksen ja aloitin päätoimisena opiskelijana heinäkuussa 2017. Suunnittelin vielä tuolloin palaavani töihin tammikuussa 2018, mutta monien tapahtumien seurauksena tulin toisiin ajatuksiin ja hain opintovapaaseen jatkoaikaa heinäkuun 2018 loppuun. Aika näyttää, mitä tuolloin tapahtuu. Mutta en mieti sitä vielä. Nautin opintovapaasta ja aikuiskoulutustuesta.

Aikuiskoulutustukipäätös tuli todella nopeasti ja vähäisellä paperityöllä. EU-rahoituksen koukeroissa ja byrokratian maailmassa aikani viettäneenä piti oikein ihmetellä, miten jonkin tuen saaminen voikin olla noin helppoa. Tuki on lähes puolet bruttopalkastani. Kun omat menoni ovat karsiutuneet poikieni lennettyä hiljattain pesästä, tulen aivan mainiosti toimeen taloudellisesti.

Valinnan vapaus opintovapaalla: opiskelua ja vapaa-aikaa vailla työstressiä

Nyt haluan esittää oodin aikuiskoulutustuelle. Voi tätä vapautta! Opinnot ovat tältä vuodelta ohi. Minulla on lomaa. Voin tehdä mitä haluan ja aivan mihin vuorokauden aikaan tahansa. Tänä aamuna minulla oli käynnistymisvaikeuksia enkä jaksanut nousta aikaisin, kun ulkona oli niin pimeää. Mutta eihän minulla ole kiire minnekään; olen opintovapaalla!

Päästyäni viimein ylös sängystä keittelin kaikessa rauhassa aamukahvit ja luin Satakunnan Kansan. Vaihdoin remppavaatteet päälle ja tein saunaremontin loppuun.  Nyt saunaakin voi tarjota Airbnb Tallitalon majoittujille. Eräkabinetti tulikin remontoitua jo edellisellä viikolla.

Kunnon kohottamista ja luonnon helmaan lähtemistä ei pidä jättää päiväksikään. Kävin sivakoimassa Harjavallan Hiittenharjulla kympin lenkin. Huomenna lunta ei ehkä enää olekaan. Hiihtäessä ajatus kulkee ja ideat suorastaan pursuavat.

Hiihtäessä tuli pääosin jo suunniteltua opiskeluihin liittyvä näyttötutkintotilaisuus, joka tehdään opiskelukaverin kanssa yhdessä. Voi kun järvet jäätyisivät, niin retkiluistelu olisi mahdollista.

Päivällä suunnittelin oman yritystoimintani kehittämistä, sometinkin hiukan ja keskustelin pitkään puhelimessa yhden jo valmistuneen eräoppaan kanssa. Vertaistukea yllin kyllin ja ideoita oman yritykseni toiminnan kehittämiseen.

Illallalla sain viestiä seuraavasta opinahjostani, jossa aloittanen opiskelut keväämmällä. Eräopasopiskelu -elämän parasta aikaa. Edelleen!

Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Tutustu blogin artikkeleihin

Hetkiä ja retkiä luonnossa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: