Opinnot aloitettu 1/2017. Blogi julkaistu ensimmäisen kerran 11/2017.
Päivitetty 10/2018, kun opinnot on saatu päätökseen.

Lähes vuosi opiskelua erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon on takana (11/2017). Jos olisin vuosi sitten käynyt selvänäkijällä ja minulle olisi ennustettu, että seuraavan vuoden aikana hiihdän eräsuksilla vetäen raskasta ahkiota, yövyn teltassa yli 25 asteen pakkasessa, nukun laavulla makuupussissa opiskelukavereiden kanssa, vaellan yli 20-kiloinen rinkka selässäni useita päivä ja ylitän kahlaamalla vuolaasti virtaavia jokia Muotkatunturin erämaassa räntäsateessa,  en olisi uskonut.

uk.jpg
Talvivaellus UK-puistoon oli yksi elämäni parhaista retkistä.

Sitä en ainakaan olisi uskonut, että suoritan metsästäjätutkinnon ja menen mukaan hirvijahtiin. Se on tähän asti ollut vain perheemme miesten harrastus. (Päivitys 10/2018: olen liittynyt metsästysseuraan, hankkinut aseluvan ja ampunut hirvimerkin).

Työ oli kuin tervanjuontia

Palataan ajassa taaksepäin. Hieman runsas vuosi sitten, syksyllä 2016, töissä alkoi tuntua siltä, että jos en pian tee elämässäni muutosta, sekoan pahemman kerran. Ennen kiinnostavalla työlläni ei ollut minulle enää mitään annettavaa, ja ennen kaikkea minulla ei ollut enää mitään annettavaa työlleni.  Tai niin minun ainakin annettiin ymmärtää. Saatuani jälleen kerran töissä kylmää vettä niskaani oikein urakalla, istuskelin iltamyöhällä keittiön pöydän ääressä viinipänikän kanssa ja aloin surffata netissä. Mitäpä, jos lähtisin opiskelemaan?

Erakarkku_laavu
Tässä Eräkarkun laavussa vietin ensimmäisen yöni talvella ulkona testaten makuupussin lämpöominaisuuksia.

Minun ei tarvinnut kauan miettiä, kun löysin etsimäni otsikolla ”Lähde opiskelemaan eräoppaaksi työn ohessa”. Siltä istumalta täytin hakemuksen Karkun evankelisen opiston erälinjalle sen enempää miettimättä. Haku olisi auki enää seuraavaan päivään, joten  nyt tai ei koskaan. Parhaat päätökset eivät välttämättä synny parin viinilasillisen nauttimisen jälkeen, mutta tätä päätöstä en ole katunut.

Eräkarkusta valmistuu luonto-ohjaajia sekä erä- ja luonto-oppaita

Eräkarkussa voi aloittaa opinnot kahdesti vuodessa, tammikuussa ja elokuussa. Eräkarkku järjestää ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta. Tutkinnon suorittaminen kestää 1 – 1,5 v. Kaikki opiskelemaan haluavat haastatellaan henkilökohtaisesti ja henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma laaditaan jokaiselle koulutukseen osallistuvalle.

Tammikuussa 2017 aloitin opinnot työn ohessa. Opiskelukaverit, joita nykyään kutsun leikkimielisesti erätovereiksi retkillä käytettävän majoitteen nimen mukaisesti, tuntuivat heti olevan hengenheimolaisiani. Nuorimmasta vanhimpaan taitavat iät osua 22-60 ikävuoden välille. Osa opiskelee työn ohessa, osa päätoimisesti. Luonto yhdistää meitä kaikkia kuitenkin vahvasti ja meillä on todella hauskaa yhdessä.

Muotka_vaatenuotio
Eräperhe saa ilon irti vaikkapa kenkien kuivatuksesta nuotiolla.

Päivitys 10/2018: Minulla oli ilo ja kunnia olla pitämässä valmistuneen opiskelijan puheenvuoro elokuussa 2018 opintonsa aloittaneille. Sain antaa vinkkejä opiskeluihin ja näyttötilaisuuksiin ja kannustaa jatkamaan, vaikkei aina helppoa olisikaan. Ei pidä luovuttaa. Itselläni se oli välilä lähellä. Omat opintoni kestivät hieman runsaat puolitoista vuotta. Vuodessa saa opinnot suoritettua, jos opiskelee päätoimisesti.

Työn ja opiskelun yhteensovittamisen haasteita

En heti tohtinut aloittaa päätoimisena opiskelijana. Kevään mittaan työni alkoi kuitenkin tuntua yhä enemmän tervanjuonnilta, eivätkä opinnot ottaneet sujuakseen. Säntillisenä työntekijänä vastailin aina opiskelupäivinäkin työpuheluihin ja sähköposteihin pystymättä keskittymään opintoihini. Tunsin, että minua ei arvostettu, vaikka kuinka ahkeroin, joten päätin anoa puoleksi vuodeksi opintovapaata. Heinäkuussa 2017 minusta tuli päätoiminen opiskelija.

Opiskeluja varten kannattaa hakea aikuiskoulutustukea, jos on tehnyt jo vähintään 8-vuotisen työuran. Lue lisää kirjoittamasta blogista Oodi aikuiskoulutustuelle.

Eriarvoinen kohtelu työpaikalla johti suureen elämänmuutokseen

Päivitys 10/2018:
Jatkoin opintovapaatani puolella vuodella enkä lopulta enää pystynyt palaamaan työhöni koettuani eriarvoista kohtelua. Kirjoitin suuresta elämänmuutoksestani allergia- ja astmaliitolle kirjoittamassani blogissa: askeleesta luontoon tulikin loikka.  

Saatan joskus tulevaisuudessa kirjoittaa eriarvoisesta kohtelusta työpaikalla. Vielä en siihen pysty. Ikävä kokemukseni on liian tuore. Se oli kuitenkin syy irtisanoutumiseeni.

Lintujen ja kasvien maailma avautuu

Olen nauttinut opiskeluistani täysin siemauksin, vaikka olen lähes koko ajan ollut niin sanotusti epämukavuusalueellani. En ole nopea oppimaan ja tuskastun välillä suunnattomasti omaan tyhmyyteeni ja hitauteeni uusien asioiden äärellä. Onneksi minulla on nuo kannustavat erätoverit! Olen opetellut tunnistamaan lintuja, niiden ääniä, kasveja, sieniä, nisäkkäitä ja niiden jälkiä hangella.

kuukkeli
Tällä viikolla (10/2018) olen retkeillyt Kuusamossa ja nauttinut kuukkelien seurasta.

Kun ottaa huomioon lähtötasoni esimerkiksi lintujen tunnistamisessa (juuri ja juuri taisin erottaa harakan variksesta), aivan uusi maailma on avautunut opintojeni myötä. Tunnistan jo monta lintua äänestä ja vähitellen alan oppia myös vesilinnut ja metsäkanalinnut. Lintukurssi Yyterissä oli niin mukava ja hyödyllinen, että menen sinne uudelleen ensi keväänä.  (Päivitys 10/2018, näin myös tein, oli taas ihana lintuviikko ja tentti meni kirkkaasti läpi..) Kertaus on opintojen äiti – myös erä- ja luonto-opasopiskelijalle.

Tienpiennarvaihe, uusi elämänvaihe

Kasvion tekeminen valokuvaamalla oli mukavaa ja opettavaista puuhaa. Agrologiksi valmistunut ja omaan kasvioonsa kasvit kuivannut kummityttöni naureskeli minulle hyväntahtoisesti, kun kuljin kamera kourassa pitkin niittyjä ja tien reunoja: ”Ai sinulla on  nyt menossa tuo tienpiennarvaihe!”

kasvio
Kasvion laatiminen valokuvaamalla oli opettavaista.

Retkeilyn perustaidot haltuun

Eniten minulla taitaa olla töitä retkeilyn perustaitojen opettelussa, kuten kirveen ja puukon käytössä, tulenteossa ja suunnistustaitojen oppimisessa. Pimeäsuunnistus meni kahdesti aivan kirjaimellisesti metsään ja tulentekonäyttöä en ole tohtinut edes yrittää vielä. Opiskelukavereista löytyy kuitenkin aina joku, joka jaksaa kannustaa, kun itseltä alkaa usko loppua.

Päivitys 10/2018:

Pimeäsuunnistus meni kolmannella kerralla läpi ja loppujen lopuksi päiväsuunnistus ensimmäisellä kerralla. Olin pakkotilanteessa, kun opinnoistani  ei puuttunut enää muuta. Tulenteosta sain näytön suoritettua perinteisellä tulentekotavalla käyttäen karkkua, piikiveä ja taulaa. Olisikohan tuo tulenteko edes onnistunut märistä puista…

tulenteko.jpg
Kyllä se tuli lopulta syttyi ja tulentekonäyttö tuli suoritettua.

Eräperhe matkalla Muotkalla

Ruskaretki 30 erätoverin kanssa keskelle erämaata Muotkatuntunturille syyskuussa 2017 antoi minulle lisää luottamusta siihen, että olen tehnyt oikean valinnan lähtiessäni opiskelemaan eräoppaaksi. Porukan yhteishenki  olosuhteiltaan aivan kaamean ”Pitkän Perjantain” jälkeen tiivistyi koko vaelluksen ajan. Viimeisenä päivänä saimme opettajiltammekin kuulla olevamme ”aivan huikee porukka”. Tuosta selviytysmisretkestä taidankin kirjoittaa seuraavan jutun.
Päivitys 10/2018: viisiosainen blogi, Muotkatunturin Via Dolorosa,  julkaistiin lokakuussa 2018)

Muotka_paluu
Eräperhe palasi Muotkalta väsyneenä mutta onnellisena

Päivitys 10/2018

Mitä tekee valmistunut erä- ja luonto-opas tänään?

  • Olen perustanut yrityksen avecmarja.fi.  Teen mm. sisällöntuotantoa, kirjoitan blogia, teen käännöstöitä suomi-ranska-eglanti ja järjestän opastettuja retkiä sekä vuokraan kajakkeja
  • Kannustan elämänmuutokseen, jos työ vie voimat: vaikkei elämänmuutos ole ollut kohdallani taloudellisesti kannattavaa, mielenterveys on rahaa tärkeämpää
  • Aikaisemmassa työyhteisössäni kutsuimme itseämme perheeksi. Olen saanut sen tilalle uuden perheen, eräperheen,
  • Koska yrittäjyyteni ei ole päätoimista, ehdin samoilla luonnossa ja yritän saada ikävät kokemukset mielestäni ja käännettyä voitokseni. Luonto voimaannuttaa!
Myllykoski_kuusamo
Kuusamon maisemissa kelpaa retkeillä!